Güncel

2 Bin Keklik Törenle Salındı

Çanakkale de; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanarak yürütülen 'Süne Zararlısı ile Keklikle Biyolojik Mücadele' projesi kapsamında Merkez ilçe  Batakovası ve Gelibolu Yarımadasında 2 bin keklik doğaya törenle salındı.

Çanakkale Merkez Halileli köyünde yapılan keklik salım törenine İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren,  Teknik Personel, Köy Muhtarları ve üreticiler katıldı.
Çanakkale Merkez İlçe Halileli köyünde yapılan keklik salımı töreninde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında; "İlimizde 750 bin dekar alanda buğday üretilmekte. Buğdayın en büyük zararlısı olan süneyle mücadeleyi il müdürlüğü olarak yıllardan beri sürdürüyoruz. Yine il müdürlüğümüz olarak 90 kişilik bir ekip ile her türlü önlemi alarak çiftçilerimize ve buğday üreticilerimize kimyasal mücadele bilgilerini aktarıyoruz. Son 4-5 yılda biyolojik mücadele kapsamında parazitoit salımı yaptık. Buna ilave olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü ile bir proje yaptık. Süne mücadelesine yeni bir boyut getirerek, biyolojik mücadele kapsamında bugün keklik salımı başlatıyoruz. Milli Parklar tarafından Yozgat'ta üretilen 2 bin keklik Çanakkale'ye getirildi. Bu proje 15 köyü ve 60 bin hektar alanı kapsıyor. Proje 3 yıl boyunca her yıl 2 bin adet olmak üzere toplamda 6 bin adet keklik salımı gerçekleştireceğiz. İnşallah doğayı en az kirleten biyolojik metotlarla buğday verimini ve kalitesini arttırarak çiftçimizin yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz." dedi.
Projenin amacı; üreticilerde biyolojik mücadele yöntemlerine karşı farkındalık sağlamak, üreticilere alternatif mücadele yöntemleri tanıtılarak, kimyasal mücadeleyi azaltmak, bu vesile ile hem girdi maliyetlerini düşürmek hem de çevreye dost üretim sistemleri ile çevremizi ve toprağımızı korumak, ayrıca buğday da süne emgi oranlarını düşürerek, verim ve kaliteyi yükseltmek amaçlanmıştır.
Haber Merkezi