Güncel

Ekmek kapıları kapandı!  

Ekonomik krizin iyice derinleştiği bu dönemde şirkette çalışan Gelibolu ve Çardak’taki 100 civarında işçi ve manavdan çay ocağına çevredeki esnaf zor duruma düştü

Kullanım izni dolduğu gerekçesi ile kapatılan Çardak İskelesi’nde 100’e yakın çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. Ekonomik krizin iyice derinleştiği bu dönemde şirkette çalışan Gelibolu ve Çardak’taki 100 civarında işçi ve manavdan çay ocağına çevredeki esnaf zor duruma düştü. İskelenin açılmaması durumunda bu işçiler işten çıkartılacak, esnafın ekmek kapısı kapanacak. Çardak halkı ve esnafı iskelenin kapanması halinde hem bir çok ailenin ekonomik krize gireceğini hem de Çardak’ın köye döneceğini dile getiriyor
Kullanım izni dolduğu gerekçesi ile kapatılan Çardak İskelesi hakkında yazılı açıklama yapan GELÇAR Genel Müdürü Suat Berinbe; 12 Nisan 2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını, yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerle temas halinde olarak krizi çözmeye çalıştıklarını dile getirmiş ve “Çardak Belediye Başkanımızla beraber, evrağımızın beklediği, bakanlıktaki Genel Müdür seviyesindeki yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerimizle sürekli temas kurarak, krizi biran önce çözmeye çalışmaktayız. 100’e yakın çalışanımızın bayram öncesi işsiz kalmasına siyasilerimizin ve devletimizin razı geleceğini düşünmüyorum. Bakanlıktan gelecek cevaba göre kamuoyunu daha detaylı bilgilendireceğiz” demişti.
Çardak İskelesi’nde 100’e yakın çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. Ekonomik krizin iyice derinleştiği bu dönemde şirkette çalışan Gelibolu ve Çardak’taki 100 civarında işçi ve çevredeki esnaf zor duruma düştü. İskelenin açılmaması durumunda bu işçiler işten çıkartılacak, esnafın ekmek kapısı kapanacak. İskelenin açılmaması durumunda bu işçiler işten çıkartılacak.
Boğazda bazı hatları bünyesine katan GESTAŞ’ın tek rakibi Çardak ile Gelibolu arasında hizmet veren GEL-ÇAR kalmıştı; iki şirket arasında uzun süredir gerilim yaşanıyordu. GEL-ÇAR’ın Gelibolu iskelesinde bir rampası iptal edildi ve sadece bir rampada hizmet vermesine izin verildi. Baskılar bununla kalmadı ve Çardak feribotların kalkış saati de sınırlandırıldı. Bu uygulamalar boğaz hattındaki trafiği de olumsuz etkiledi. Uygulama nedeniyle boğazda uzun kuyruklar oluşmuştu ve vatandaşlar tepki göstermişti. Tüm bu tepkilere rağmen geri adım atılmadı. Bu sorun devam ederken GEL-ÇAR’ın seferlerini tamamen durduracak bir adım daha atıldı. Çardak Feribot İskelesi’nin kullanım izninin sona erdiği gerekçesi ile Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından kullanıma kapatıldı.
İskelenin kapatılması ile Çardak ile Gelibolu arasındaki feribot seferleri sona erdi. Burada ulaşım olmayınca beldenin en önemli gelir kaynaklarından biri de kapanmış oldu. Bu hattın kapatılmasının en önemli mağdurlarından biri de işçiler oldu. Burada çalışan 100 civarında işçi şirket tarafından ücretsiz izne çıkartılmak zorunda kalındı. Ekonomik krizin gittikçe derinleştiği bu dönemde 100 civarında aile mağdur oldu. Hem Gelibolu’da hem de Çardak’ta ailelerin mağdur olması tepkiyle karışandı.
İSKELENİN AÇILMASI İÇİN GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR
Boğaz hattının en önemli ulaşım yerlerinden biri olan ve yıllardır hizmet veren Çardak Feribot İskelesi’nin kapatılması birçok mağduriyet yarattı. Hem Gelibolu, hem Çardak’ta yaşanan mağduriyetin giderilmesi için birçok alanda girişimler sürüyor. Girişimlerin sonuç vermesi durumunda iskele açılacak ve mağduriyetler sona ermiş olacak.
Tuğba Kulasoy