Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (Çomü)’ den emekli Boğaziçi Üniversitesi iklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş 1 yıl önce tamamlanan Müsilaj sorunu ve çözümleri odaklı çok yazarlı, Müsilaj raporunun tanıtımını geçtiğimiz hafta bir panel aracılığıyla İstanbul'da gerçekleştirdi. Müsilaj Marmara bölgesinde Çanakkale'nin de özellikle Lapseki ilçesinde denizi etkilemişti.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin çevre problemleri arasında yer alan Marmara denizinde oluşan halk arasında Deniz Salyası olarak bilinen Müsilaj için çok sayıda çalışma olmuştu. Bunun için çalışmaların birisi de, Müsilaj sorunu ve çözümleri odaklı çok yazarlı, Müsilaj çalışmasıydı. Marmara'da olduğu gibi özellikle Lapseki ve sahil ilçelerinde turizmi kötü etkilemişti. Müslija karşı bu çalışma hakkında, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’ den emekli Boğaziçi Üniversitesi iklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş 1 yıl önce tamamlanan Müsilaj sorunu ve çözümleri odaklı çok yazarlı, Müsilaj raporumumuz tanıtımı dün akşam bir panel aracılığıyla İstanbul'da gerçekleştirdi. Sosyal medyasında paylaşım yaparak bilgilendirme yapan, Prof. Dr. Murat Türkeş; ‘’Yaklaşık 1 yıl önce tamamlanan Müsilaj sorunu ve çözümleri odaklı (sevgili Akgün İlhan'ın editörlüğü ve Menekşe Kızıldere'nin proje yöneticisi olduğu) çok yazarlı Müsilaj raporumuzun tanıtımını dün akşam bir panel aracılığıyla İstanbul'da gerçekleştirdik. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma, bilimcilere ve etkinliği katılım, soru ve katkılarıyla daha anlamlı kılan ve zenginleştiren herkese teşekkür ederim. Panelde tartışma bölümünde, konu kapsamında yurttaşlık bilincinden değersizleştirilen-etkisiz kılınan Coğrafya eğitiminin önemine, yok edilen doğal kıyı çizgisi ve kumsalların kıyı jeomorfolojisinden (kalsaydı çözümün bir parçası olabileceğinden) iklim değişikliği ve başta yeraltı sularının aşırı çekimi gelmek üzere Trakya'nın pek çok çevre sorunu da ciddi düzeyde ele alındı. Raporun Türkçe ve İngilizcesine önümüzdeki günlerde Heinrich Böll Stiftung Derneği'nin internet sayfasından ulaşılabilecek, diye biliyorum.’’ diye paylaşım yaptı.
Müsilaj Nedir?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Hareketlerinin yönü her zaman müsilaj salgısının tersidir. Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır. Geçtiğimiz 2 yıl öncesinde de Marmara Denizinde ve Ege’de yer yer görülen müsilaj bu sene ise denizin yüzeyinde hakim olmadı. Sebebi ise Marmara denizi kıyısında yapılan çevre düzenlemelerin etkilerinin kısmen artması sayesinde.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)'den emekli olan Murat Türkeş emekli olduktan sonra çok sayıda çalışmaya da imza attı. Öyle ki bunlardan birisi Google Akademi'de ve Research Gate'e göre, Araştırma Puanı arttı. Türkeş Müsilaj sürecinde çok sayıda çevre konuşu makale haber ve yazı yazdı.
‘’Emekli olduktan sonra, öncesinden daha çok çalışma ve yayın yaptım’’
Puanlarımdaki artış hiç azalmadı diyerek sosyal medyasından paylaşım yapan Murat Türkeş; ‘’En son Bilimsel Etkinlik ve Bilimsel Etki Karnem: diyerek; ‘’Dünya ölçeğinde etkinlik gösteren bilimsel sosyal ağlardan biri olan Research Gate'e göre, Araştırma İlgi Puanım 4,546, Atıflarım 6,591 ve h-indisi puanım 41'e ulaşmış (Google Akademi'de sanırım daha yüksek).Bu bilimsel ağın istatistiksel değerlendirmelerine göre, Araştırma İlgi Puanım tüm Research Gate (RG) üyelerinin % 99'undan, ilk SCI makalemizin yayınlandığı 1995 yılından beri % 97'sinden, ana araştırma ve diploma alanlarımdan Coğrafya (Sosyal Coğrafya, Fiziki Coğrafya, Biyocoğrafya, Hidroloji ya da Hidrografya, Toprak Coğrafyası, Klimatoloji ve Meteoroloji, iklim değişikliği, kuraklık ve çölleşme, afetler, vb.'yi de içeriyor olmalı) ve Jeoloji'de (Jeomorfoloji, Paleoklimatoloji, Kuvaterner vb. çalışmalarını da içeriyor olmalı) % 99'undan daha yüksek. Bir bilim insanı olarak sizlerle paylaşmak istedim. Emekli olduktan sonra, öncesinden daha çok çalışma ve yayın yaptım. Puanlarımdaki artış hiç azalmadı. Genç bilimcilerimizden daha iyilerini bekliyorum. Yılda birkaç kez bazı bilimsel sosyal ağlardan (Google Akademi, Research Gate, vb. gibi) ya da bu alanda değerlendirme çalışmaları yapan uluslararası kuruluşlar ya da üniversitelerin ilgili birimlerinden, bilimsel karneme ve çeşitli bilim alanlarındaki bilimsel etki düzeyime ilişkin özel bilgi ve uyarılar alıyorum. Sonuçlar aşağı yukarı birbirine yakın.’’dedi.
Tuğba Kulasoy