Güncel

Muhtarlar günü kutlandı

Lapseki’de 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

Lapseki Muhtarlar derneği Başkanı Mehti Arıcı ve yönetim kurulu Lapseki Beleidye Başkanı Eyüp Yılmaz’ı makamında ziyaret ettiler. Ziyarette belediye başkan yardımcıları Necdet Çelik, Aynur Bozkurt ve belediye meclis üyeleri yer aldı.  Daha sonra Hükümet konağı önündeki programa geçildi.
 
 
İlçe Kaymakamı Emre Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emrah Toprak, belediye başkanı Eyüp Yılmaz, siyasi parti temsilcilerinin  ve Mahalle ve köy muhtarlarının tamamının katıldığı kutlam  programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Lapseki Muhtarlar derneği başkanı Mehti Arıcı yaptı.
Dernek başkanı Mehti arıcı” 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla kurulan muhtarlık müessesesi, 193 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmekte olup Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlık müessesesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, 19 Ekim 2015 tarihli genelge ile  Muhtarlar Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile devlet-vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlığın merkezi ya da yerel idareyi temsil eden kurumları arasında toplumsal barışın sağlandığı müesseselerden biri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyet’i Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “ Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.”
Günümüzde kendini yenileyen kurumların başında gelen muhtarlık, en ücra yerleşim yerine bile Çağdaş Kamu Yönetimi Anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkının her zaman yanında ve hizmetindedir.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm muhtar arkadaşlarımın Muhtarlar Günü’nü kutlarken, bizlerin yaşadığı zorlukların çözümünde ve daha sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanmasında büyük emekleri olan başta Sayın Kaymakamımız Emre ÖZTÜRK’ e, Değerli Milletvekilimiz Sayın Bülent TURAN başta olmak üzere tüm Çanakkale milletvekillerimize, Belediye Başkanımız Sayın Eyüp YILMAZ’ a, Belde Belediye Başkanlarımıza ve İl Genel Meclis Üyelerimize teşekkür ediyorum”dedi.
Belediye başkanlığı tarafından verilen yemekte konuşan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz” Bir dönmede ben muhtarlık yapmıştım muhtarlık ne dir iyi bilirim. Muhtarlık gerçekten özel bir görev devlet ile milletin arasındaki  yerl yönetimdeki temel taşları. Şunu söylemek istiyorum çok kolay bir görev değil genelde ricacı olmak durumundasınız ama ben muhtar arkadaşlarımı  görüyorum bir çaba içerisindeler  köylerindeki, ilçe merkezindeki ve beldelerdeler deki  muhtarlarımız  hepsi  yoğun çaba içerisindeler görev aldıkları yerlere hizmet götürmeye çalışıyorlar bizde Lapseki belediyesi olarak muhtarlarımızın her zaman yanlarında ve imkanlar ölçüsünde destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
İlçe Kaymakamı Emre Öztürk” Bu gün siz muhtarlar için güzel bir gün  bu gün 19  Ekim  muhtarlar günü bu vesileyle  hep beraber olduk 40 köyümüz 6  mahallemiz  var canla başla sizler için çalışmaya, sizlere hizmet etmeye  özen gösteriyoruz . Sizlerde aynı şekilde köylerinizde ve mahallelerinizde vatandaşlarımıza hizmet için  elinizden  geleni  sonuna kadar yaptığınıza hiçbir şüphemiz yok  tekrar ben tüm muhtarlarımızın gününü kutluyorum”dedi.
 
Ercan Özçetin