Tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından olağanüstü toplanan Çanakkale Belediye Meclisi'ndeki alınan kararlar hakkında açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Sevil Ural, "Burada alınan kararlarda; 2001’den önce yapılan 5800 kadar binanın öncelik sırası gözetilerek risk analiz raporu yaptırılması kararı olumlu bir adımdır. Tarih 2023 yıl sonuna kadar verilmiştir" ifadelerini kullandı.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Çanakkale'de de olası deprem zararlarının azaltılması amacıyla gerekli karar ve uygulamaların hızlı bir şekilde hazırlanması adına olağanüstü toplanan Çanakkale Belediye Meclisi'nde alınan kararlar hakkında Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Sevil Ural, açıklamalarda bulundu.
Son yaşanılan 6 şubat deprem felaketinden sonra ilde yapılması gerekenlerle ile ilgili çalışmaların kendilerinin de ülkede hemen hemen her yerinde olduğu gibi depremle yüzyüze kalma gerçeğinden hareketle hızlıca gerçekçi ve doğru kararları almak zorunda olduklarının kaçılmaz olduğunu ifade eden Başkan Ural, "Bu çerçevede: Belediyemizin 2013 yılında imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüdünü 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümlerine yaptırdığını biliyorduk. 21 şubat 2023 tarihli Belediye Meclis Olağanüstü Toplantısında sunumunun da gösterdiği üzere Prof.Dr.Tolga Bekler hocamız ilimizde kaçacak bir cm’in dahi olmadığını vurguladı. Burada alınan kararlarda; 2001’den önce yapılan 5800 kadar binanın öncelik sırası gözetilerek risk analiz raporu yaptırılması kararı olumlu bir adımdır. Tarih 2023 yıl sonuna kadar verilmiştir" diye konuştu.
Bir dikkat edilmesi gereken konun da zemin katı işyeri üst katları konut olan yapıların ele alınması olduğunu belirten Başkan Ural, "Ticaret Odası Şubat Ayı Meclis Olağan Toplantısında da gündem olduğunu gördüğümüz ve katıldığımız konular dillendirilmiştir. Boşaltılan kamu binalarının yıkılarak yeşi alan olarak kullanılması, yatırımlar yapılırken STK, Kent Konseyi, kullanıcılar vb.. Dinlenmelidir. Müteahitler Birliği Başkanı da size verdiği demecinde çok doğru bir konuya değindi; kentsel dönüşüm dendiğinde yıkılan yere yenisini yapmanın anlaşılmasının yanlışlığını vurguladı. Nitekim 10 ilde yaşadığımız bu felaketten sonra hızlıca bir yıl içerisinde ve aynı yere konut yapmanın yanlışlığına devam edenleri, hala bilimle ters düşenleri uyarmak görevimizdir. Daha önce Mimarlar Odası olarak çokça dillendirdiğimiz TMMOB bileşenlerinin söylediklerinin ne kadar doğru çıktığını, bizim sözlerimizin dikkate alınmasının kamu yararına olduğunu hep vurguladık, bunu bir kez daha anladık" dedi.
Bir diğer konu yeni afetlere neden olacak imar affı girişimlerinin yanlışlığı olduğuna değinen Başkan Ural, şunları söyledi:
"Bu konuda mimarlar odası genel merkezi nezdinde gerek basın açıklamalarıyla kamu oyunu bilgilendirme görevimizi yerine getirdik, gerek hukuka başvurduk. Aldığımız eğitimin doğrultusunda doğruları yapmaya devam edeceğiz. Hep mücadele ettik, edeceğiz."
Tuğba Kulasoy