Güncel

Mahalle Afet Gönüllüleri Eğitimleri başladı

Çanakkale Belediyesi ile Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ortaklığında hayata geçirilen "Çanakkale Afetlere Hazırlanıyor-Mahalle Afet Gönüllüleri” projesinde eğitim süreci başladı.

Nisan ayı içerisinde online olarak gerçekleştirilecek ücretsiz eğitimlerde gönüllüler; afet bilinci ve gönüllülük, afet farkındalığı, ilk yardıma giriş, afet psikolojisi, MAG ekip organizasyonu, temel bina yapısı, hafif arama kurtarma, afet öncesi, sonrası yangın önlemleri ve tehlikeleri, afet haberleşmesi (telsiz eğitimi), temel yangın söndürme konularında eğitim alacaklar. Mayıs ayı içerisinde yapılacak planlamayla pratik eğitimler yüz yüze gerçekleştirilecek.
“GÖNÜLLÜLER SAYESİNDE DAHA ÇOK İNSAN KURTARABİLİRİZ"
Eğitim çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadayı; “Yapılan çalışmalar sonucunda Çanakkale’de 7 mahallede 30’ar kişilik ekipler kurulacak. Gönüllüler aldıkları eğitimlerle, olası bir afet sonrası ilk müdahaleyi gerçekleştirecek ve arama-kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sağlıklı şekilde sürdürmesi için bina ve mahalle ile ilgili detaylı bilgileri sağlayacak. Gönüllüler; afetler öncesi öncelikle kendi ailesini sonrasında komşularını afetler konusunda bilinçlendirerek hazır hale gelmesi için çalışmalar yapacak. Bu sayede daha çok insanımız bilinçlenecek, olası bir afet anında daha çok can kurtulabilecek” dedi.
“KENTLİLERİN DAHİL EDİLMEDİĞİ ÇALIŞMALAR BAŞARIYA ULAŞAMAZ"
Çanakkale Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Bülent Sed ise eğitimler hakkında yaptığı açıklamada mahalle gönüllülerinin önemine vurgu yaparak; "Bildiğiniz gibi dünyanın hiçbir yerinde bir afet esnasında arama kurtarma acil müdahale ekiplerinin aynı anda tüm insanlara ulaşma imkânı bulunmamaktadır. Bunun nedeni imkanların yetersiz olması, gelen yardımların il dışından, bölge dışından gelmesi nedeniyle zaman almasıdır. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen depremlerden yaşanan tecrübeler göstermiştir ki; deprem sonrası ilk 24 saatte gerçekleştirilen kurtarmaların %80 den fazlasının mahalle halkı tarafından yapıldığı, afetzedelerin büyük bir çoğunluğunun ise enkazdan ya kendi çabalarıyla ya da aileleri ve komşuları ile olay yerinden geçenler tarafından yapıldığı görülürken, az bir kısmı ise profesyonel ekipler tarafından kurtarıldığı verilerine ulaşılmıştır. Bu durum bize, mahalle afet gönüllük sisteminin kurulmasının afet ve acil durum faaliyetlerine katılmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Toplumların afetlerle baş edebilmesi için toplum tabanlı afet yönetim sistemi yaygınlaştırılmalıdır. Kentlinin dahil edilmediği afet çalışmalarında başarıya ulaşılması mümkün olmayacağı bilinmeli, nitelikli bir afet yönetim sistemi için halkında yer aldığı gönüllü hizmetler yaygınlaştırılmalıdır" dedi.
Haber Merkezi