Tarım

Bitkisel Üretim Ortak Hizmet Projesi protokolü imzalandı (video)

Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi arasında Bitkisel Üretim Ortak Hizmet Projesi protokolü imzalandı.

İsmetpaşa Mahallesi Metin Oktay Caddesi No:49'da bulunan Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Hizmet Kampüsü'nde, gerçekleşen programa Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan Türkmen, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Belediye Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Rebiye Turan Ünüvar, Çanakkale ve Kepez Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, ilgili birim müdürleri, personeller, üreticiler ve davetliler katıldı.
 
Programda konuşan Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Mustafa İstek, “Kepez Belediyesinin sosyal proje için fonksiyon değişikliğine gittiği alanda bulunan sera, Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tesislerine taşınmıştır. Ortak kullanım seramız 780 metrekaredir. Serada Kepez Belediyesinden de personel istihdamı olacaktır. Bu sayede Belediyelerimizin bitki üretiminde dışa bağımlılığın azalmasını planlıyoruz. Bugün bizim seramızın bugüne kadar olan metrekare artışlarından da bahsetmek isterim. 2017 yılı itibariyle 492 metrekare bir sera alanına sahiptik. 2020-2023 yılları arasındaki artışlarla toplam bin 720 metrekare alana ulaşmış olduk. Bu şekilde, çiçek ve çalı gruplarının tamamını kendimiz üretebilir hale geldik. Sadece, gelişimleri ortalama 7 yılı bulan ağaçlarımızı dışarıdan almaktayız. Onlar için de yeni bir alanda oluşturduğumuz fidanlığımızda ağaçlarımızı üretmeye başladık. Mevsimlik çiçeklerimizi de tohumdan kendimiz üretmeye devam ediyoruz. Her dem yeşil bitkiler tercih ederek, bakım sorunlarını da aşmayı hedefliyoruz. Tesislerimizde 2023 yılı başından itibaren 5 aylık süreçte 24 çeşitte 133 bin 351 adet bitki ürettik. Üretilen bu bitkilerin piyasa değeri ise 3.904.700 TL'dir. Bunun yanı sıra, çok yıllık bitkiler, aromatik bitkiler dışında tesislerimizde fide üretimini de arttırdık. Geçen yıl 65 bin civarında gerçekleşen fide üretimimiz bu sene, 200 bine ulaşmak üzere. Bunları hem kentlilerimiz hem de çiftçilerimizle paylaşmaktayız. Öte yandan Seralarımızda bilgi hazinesi de oluşuyor. Yaklaşık bir hafta önce GMKA ile imzaladığımız bir hibe projemiz var. Üretimi Uçuyoruz projemizde genç çiftçilerimizin eğitimlerinde de seralarımız hizmet verecek. Bu bilgi hazinesini onlarla da paylaşacağız. Onun dışında üretemediğimiz, köklendiremediğimiz bitkiler için de Doku Kültürü Laboratuvarı ve Çelik Üreticileriyle de iletişim halindeyiz. Üretimi zor olan bitkileri de küçük olarak alıp burada geliştirebiliyoruz. Bu sayede de çok düşük maliyetlerle kaliteli ve pahalı bitkileri de üretebiliyoruz. Yoğun özveri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Personeli Esra Örnek ise, “Çanakkale Belediyesinin çevre ve doğaya yönelik en önemli projelerinden biri olan ve 2017 yılında faaliyete başlayan Tohum Sandığında, yerel tohumlarımız toplanıp saklanmakta ve gelecek nesillere aktarılmak üzere çalışmalar yürütülmektedir. Çanakkale Bölgesinin yerel ürünlerinin yaşatılması ve atalık tohumların gelecek nesillere aktarılması amacıyla ürettiğimiz atalık tohum ve fideleri, her üretim sezonunda halkımıza ücretsiz olarak dağıtmaktayız. 2023 üretim yılında 13 bin paket yerel tohum ve yerel sebze çeşitlerinden oluşan 70 bin fide halkımıza ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Ayrıca bu yıl ilk defa Tohum Sandığı Birimi ve Yerel Kalkınma Birimi tarafından hayata geçirilen Çiftçimize Fide Desteği Projesi kapsamında Park ve Bahçeler Müdürlüğü seralarında 110 bin adet sofralık domates fidesi üretimi gerçekleştirdik. Gelişmekte olan 20 bin fidemiz daha mevcuttur. Yazlık fide üretimi toplam 200 bin olarak tamamlanacaktır. Belediyemizin çiftçilere yönelik fide çağrısı oldukça ilgi gördü ve 189 kişi başvuruda bulundu. başvurular sonucunda destekten yararlanacak üreticilerimize fide desteği yapılacaktır. Belediyemiz tarım sektöründe yaşanan zorlukları azaltmak adına her zaman olduğu gibi çiftçilerimizin yanındadır. Üretimi ve üreticimizi desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
  Çanakkale Belediyesi ile daha önce ulaşım ve can dostlara hizmet gibi çeşitli konularda ortak projeler geliştirildiğini söyleyen Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “Göreve geldiğimde Kepez Sahil bölgesinde bir sera yatırımı vardı. Ancak malum orası çok rüzgarlı bir bölge olduğundan seranın dışındaki korunaklar, naylonlar kısa süre içerisinde yırtılıyor. Bürokrat arkadaşlarımız da bu bölgede seranın faaliyet göstermesinin çok zor olduğunu ifade ettiler. Öte yandan Kepez'in bir düğün salonu ile ilgili de ihtiyacı vardı. Kepez Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımızla da konuyu masaya yatırarak, bir çalışma yaptık. Halkın ihtiyacı olan düğün salonunu, bu doğru yatırımı buraya kazandırarak hem vatandaşa ucuz, ekonomik bir işletme sunalım hem de serayı devamlı tamir etmek, tadilat maliyetinden kurtulmak için serayı da sökelim diye çalışmaya başladık. Bu arada Çanakkale Belediye Başkan Yardımcımız Sayın İrfan Bey (Mutluay), bu serayı rantabl hale getirelim, dedi. Memnuniyetle Çanakkale Belediyesinin bu alanına seramızı taşıdık. Üretime başladık. Burada yardımlaşmanın, dayanışmanın, birlikte iş yapabilme kültürünün başarılı sonucunu ortaya koyduk. Çanakkale Belediyemizin de Kepez Belediyemizin de peyzaj alanında ihtiyaç duyduğu bitkileri burada üreteceğiz. Belediyelerimizin peyzaja yatıracağı bütçeleri de kasamızda bırakarak başka hizmetlere kullanacağız. Bu anlamda Çanakkale Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcımız Sayın İrfan Mutluay'a bize ortaklaşa çalışma, birlikte olma fırsatını sağladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.
 
Çanakkale ve Kepez Belediyelerinin daima kırsal kalkınmanın önemini vurguladığını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kırsal kalkınma çok önemli. Çanakkale'nin 52 tane merkez köyü, kent ekonomisine çok önemli katkı yapıyor. Ama biz bunu yeteri kadar dikkate almıyoruz. Kırsalda kalmayı, kırsalda yaşamayı teşvik etmemiz lazım. Onlara bu fırsatı yaratmamız lazım ve üretimin ne kadar kıymetli olduğunu insanlarımıza hissettirmemiz lazım. Bu çalışmaları bunun için yürütüyoruz. Belediyelerin önemli bir gider kalemi de peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkiler. Biz bunları kendimiz üretebiliyoruz. Kendimiz üretmek suretiyle hem istihdam yaratıyoruz hem de bütçelerimizde önemli bir kaynak tasarrufu yapıyoruz. Bu noktada her iki belediyenin ortak aklı ile üretim yapacağız ve üretimlerimizden kentlilerimizi ve çiftçilerimizi faydalandıracağız elbette. Bunları kendimiz üretmeseydik parayla alacaktık. Dolayısıyla bu önemli. Hizmeti kendileri üretmek suretiyle belediyelerin de gelir arttırmak için çaba göstermesi lazım. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Bitkisel Üretim Ortak Hizmet Projesi için karşılıklı olarak imzalar atıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, çiftçilere fide dağıtımı yaptı.
 
Tuğba Kulasoy