Güncel

Babakale bıçaklarına yoğun talep (video)

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde el işçiliği ile yapılan bıçaklara, Kurban Bayramı öncesinde yoğun talep gösteriliyor.

Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde el işçiliği ile yapılan kurban bıçaklarına bayram öncesinde ilgi gösteriliyor.
Geleneksel yöntemlere uygun şekilde yapılan bıçaklar, ismini ise üretiminin yapıldığı Babakale köyünden alıyor. Bıçaklar, 1700'lü yılların başında Osmanlı'nın silah ihtiyacını karşılamak üzere Kazakistan'dan getirilen ustalar tarafından üretimine başlandı. Bıçaklar, Babakale köyünde atölyesi bulunan Doğan Tosun tarafından üretilyor.
Babakale bıçağının 1730 yılından bu yana köyde devam ettiğini söyleyen 50 yaşındaki Doğan Tosun, “300 yıldır atalarımızdan kalan bu mesleği devam ettiriyoruz. Ben de dede ve babadan bu mesleği devraldım. 40 yıldır bu işin içindeyim. Kurban Bayramı yaklaştığı için büyük kurban bıçakları yapıyoruz.  Kulaklı, boynuz saplı, yüzü dövme çelikten, isteyene göre krom çelikten yapıyoruz. Ama onları belli bir boya kadar yapabiliyoruz. Yüzleri desenli, isteğe göre üstüne isimde yazıyoruz. Son 3 yıldır da şef bıçağı yapıyoruz. Doğrama işinde kullanılıyor. Bu bıçaklara da talep oluyor. Bıçakların üstündeki şekiller, her ustanın kendine göre bir motifi vardır, imza gibi düşünün. Hayvan boğazlama bıçağında bütün hünerimi gösteriyorum. Bıçağın bir diğer yüzünde ise, köyümüz Babakale’yi resmettim. Bıçaktaki motiflerde köyün dağı, limanı, deniz dalgaları ve küçük bir yelkenli tekne koydum. Değişik bir görüntü olsun diye” dedi.

Tuğba Kulasoy