Güncel

Yaklaşık Bin Yüzücü Avrupa'yı Asya'ya Kulaçları İle Bağlayacak!

Dnyanın en eski kıtalararası yüzme yarışması olan 36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları için heyecan dorukta. 17 ülkeden yaklaşık bin yüzücünün katılıcağı yarışlar, 30 Ağustos'ta gerçekleşecek.

Tarihi Hero ve Leandros hikayesinden ilham alınarak düzenlenen yarışma, bu yıl da spor severlerin unutulmaz anılar biriktirmesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 35 yıl boyunca binlerce yüzücünün katıldığı ve 100 milyonun üzerinde kulaç atıldığı bu tarihi etkinlik, Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleşmesiyle de ayrı bir önem taşıyor.
Çanakkale'nin yerel markası Wilusa Turizm'ın da destek verdiği yarışma, uluslararası alanda büyük ilgi görüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nden Avrupa ülkelerine kadar pek çok sporcunun kontenjan açılışını beklediği bu etkinlik, 17 ülkeden bin yüzücüyü bir araya getirecek.
Her yıl arkeologlardan iş insanlarına, yüksek lisans sahibi akademisyenlerden öğrencilere kadar geniş bir yelpazedeki katılımcıların buluştuğu bu elit yarışma, uluslararası tanınırlığıyla da dikkat çekiyor. Kayıtlar, sadece 40 dakika içerisinde tamamlanarak büyük bir ilgi ve katılım gösterildi.
30 Ağustos'ta gerçekleşecek yarışmalar öncesinde düzenlenen basın toplantısıyla yarışmaya dair detaylar paylaşıldı. Tarihi ve sporun bir araya geldiği bu özel etkinlik, spor severler için heyecan verici bir deneyim sunmaya hazırlanıyor.
Limani Otelde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel , Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışları Komodoru Soykan Özer ve 2023 2024 Rotary Kulübü Dönem Başkanı Tahir Orhan  katıldı.
"İLK DEFA BİR İNGİLİZ EDEBİYATÇI BOĞAZI YÜZEREK GEÇİYOR"
Yarışlar hakkında bilgi veren Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, “36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları dünyanın en eski yüzme yarışmalarından biri.  Uluslararsı camiada bu şekilde biliniyor. 1810 yılında ilk defa bir İngiliz edebiyatçı boğazı yüzerek geçiyor.  Daha öncesinde de  Hero ve Leandros hikayesi ile antik bir hikayesi vardır.  Ancak 1810’da yüzmenin ilk defa gerçekleşmesi ile  dünyanın en eski  yarışmadır Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları. Yerel basının bizde çok ayrı bir yeri var. Yaptığımız işlerin tamamında  yerel basının önemli katkıları var. Bundan önceki organizasyonlarda tecrübe ettik ve bir marka yarattık hep birlikte  Gelibolu Maratonu gibi.  Ancak Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları bütün spor etkinliklerin üzerinde.  Çünkü en büyük uluslararası organizasyon.  Her sene 15’in üzerinde ayrı ülkelerden yarışmacıların katıldığı bir organizasyon.  Bu senede 17 ülkeden yabancı yüzücü gelecek.  300’e yakın yabancı yüzücü 700’e yakın yabancı yüzücü olmak üzere  bin kişi Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çanakkale Boğazında kulaç atacak ve bu organizasyon  bir kez daha tüm dünyaya Çanakkale adını tanıtmış olacak” dedi.
Yarışmaya dünyanın bir çok ülkesinden şirket CEO’ları ve dünyaca ünlü akademisyenlerin de katılacağını ifade eden Çelik, "Bu sene organizasyonlara çok kıymetli insanlar katılacak.  Bir çok CEO var, dünyaca ünlü akademisyen var, geçtiğimiz yıllarda da çok önemli isimler gelmişti ve bu sene de öyle olacak. Bizim hedefimiz bin olan yüzme yarışçıların sayısını 2 binlere çıkarmak olacaktır. Bu organizasyonu Çanakkale’ye bir hafta katkı sunacak bir organizasyon olacak.  Gelenler sadece Çanakkale Boğazını yüzüp gitmiyorlar. En az bir hafta  öncesinden geliyorlar.  Ve bu insanlar sokaktaki dönercimizden tutun da otellere ve taşıyıcı firmalarımıza kadar  herkes  bu organizasyondan bir şekilde nasipleniyor.  Bu nedenle Çanakkaleliler olarak hepimizin  sahip çıkması gereken çok kıymetli bir organizasyon” şeklinde konuştu.
"DOĞRU KARARI ALDIK"
Kulübin artık organizasyonu yapmakta zorlandığını bu nedenle Wilusa ile ortraklık yaparak tarihi yarışların gerçekleştirme kararı aldıklarını söyleyen Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel ise, “Çok az katılımcı ile bu işe başlamıştık ve çok amatörce yapmıştık. Fakat  36 yıl içerisinde tabi gittikçe büyüyen ve  bizim de sınırlarımızı da zorlamaya başladı. Bu anlamda bir STK olarak bizim  bunu biraz daha geliştirmemiz gerekiyordu. Wilusa firması yıllardır beraber çalıştığımız bir firma bu kapsamda bir ortaklık yapmayı planladık ve  doğru kararı aldık. Çünkü bu yarışma gelişmek zorundaydı ve yerelde kalmayarak uluslararsı daha  fazla yarışmacının katıldığı bir yarışma olmalıydı. Bir STK’nın bunu gerçekleştirmesi takdir edersiniz ki  zor. Çünkü  böyle bir örnek yok. Rotary Kulübü dernekler yasasına bağlı bir kuruluş. Dolayısı ile  biz de Wilusa firması ile bir ortaklık yaptık” diye konuştu.
 Tuğba Kulasoy