Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından 2023 sezonu mısır alım fiyatı ton başına 6 bin lira olarak belirlendiğinı açıkladı.
Mısır alım fiyat fiyatlarına ilişkin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, mısır hasadının, ağustosun ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başladığı ve ülke genelinde de bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 8 seviyelerine ulaştığı belirtilen açıklamada, hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiği ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının oluşturulduğu ifade edildi.
2023 yılı mısır üretiminin, 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği belirtilen, "TMO mısır alım fiyatı, ton başına 6 bin lira olarak belirlenmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. TMO, Türkiye genelinde bulunan iş yerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir. Ofis ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri, www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabileceklerdir" ifadeleri kullanıldı.
TMO'nun, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edeceği söylenen açıkalmada randevuların yarından 23 Ağustos saat 10.00'dan itibaren alınabileceği ve alımlara TMO işyerlerinde 24 Ağustos'tan itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28 Ağustos'tan itibaren başlanacağı belirtildi.
Ofis iş yerlerinde, pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacağı belirtilen açıklamada, ürün bedeli ödemelerinin, ürün teslimatının (TMO ve ELÜS) ardından 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı duyuruldu.
Açıklanan mısır alım fiyatlarına tepki gösteren Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray Ergün, "rettik cezalandırıldık. Alay eder gibi açıklanan mısır fiyatını kabul etmiyoruz" dedi.
Türkiye’ nin uzun yıllardır mısır ithalatı yaptığını belirten arım ve Orman bakanlığı verilerine göre 2018-2019 sezonunda 3 milyon 682 bin ton mısır ithalatı yapıldığını bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise mısır ithalatının 1,5 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyleyerek “Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne göre, ithalat 2022 yılında 2 milyon 983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı” şeklinde konuştu.
Ergün, dünyanın en pahalı girdileri ile üretim yapan biz çiftçilerin ise 6,5 milyon ton olan Türkiye’nin mısır üretimini bu yıl 8,2 milyon tona çıkararak döviz açığımızın ciddi oranda kapanması sağladıklarını, gümrük vergilerinin sıfırlanarak 2023 yılının ilk 6 ayında yapılan 1 milyon 505 bin ton ithalat sayesinde şişen stoklara rağmen üreterek ülke yeterliliğine büyük katkı yaptıklarını söyledi. Tüm bunlara rağmen TMO mısır alım fiyatını kilogram başına 6.00(Altı) TL olarak açıklayarak adeta biz çiftçileri cezalandırdığını belirten Ergün, mısır fiyatının geçtiğimiz yıl TMO tarafından 23 Ağustos 2022'de kilogram başına 5,70 TL(Beş Lira Yetmiş Kuruş) olarak açıkladığına dikkat çekti.
Bu yıl verilen fiyat ise sadece %5 artışa denk geldiğini belirten Ergün, "Evet yanlış duymadınız sadece %5. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi yani biz çiftçilerin üretim masrafı bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 62 artış göstermiş, yıllık ortalama artış hızı ise yüzde 102 olmuş buna rağmen TMO’ nun açıkladığınız fiyat %5 artmış bu olacak şey mi? Diye sordu. Bu rakamları kendilerinin uydurmadığını Türkiye İstatistik Kurumu’ nun kendi sitesinden derlediklerini ifade eden Ergün “Açıklanan bu fiyatla ne yapılmak isteniyor; Enflasyon düşük çıksın diye üretici terbiyemi edilmeye çalışılıyor? Yoksa üreticiyle dalga mı geçiliyor? Biga Ziraat Odası olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Zira bu durumu kabul etmek üretmeyin demektir, bu durumu kabul etmek ithalatın devamını kabul etmek demektir, bu durumu kabul etmek alay edilmeyi ve cezalandırılmayı kabul etmek demektir” dedi.
Açıklanan fiyatın Tohumluk Mısır fiaytını da aşağı çekeceğini ifade eden Ergün, Biga’ da 1. Ve 2. Ürün danelik ve tohumluk mısır üretiminin bu yıl 35.000 dekarı geçeceğini ve dekar başına ortalama 1300 kilogram verimden hesaplandığında 45.500 Ton mısır üreten Biga çiftçisinin dalga geçer gibi açıklanan bu fiyat sonrası büyük zarar edeceğine dikkat çekerek, söz konusu fiyatın derhal revize edilerek yapılan büyük yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi.
Tuğba Kulasoy