Güncel

 Atikhisar Barajı su seviyesinde düşüş sürüyor

Çanakkale Merkez'in içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nda su seviyesi düşüş yaşanmaya devam ediyor.

Çanakkale Merkez'in içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nda su seviyesi düşüş yaşanmaya devam ediyor. Atikhisar Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 38'e kadar gerilediğini açıklayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tedbirli olunması gerektiğini vurguladı. Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak adına Belediye Encümenince alınan tasarrufa yönelik kararların geçerliliği 31 Ekim 2023 tarihine kadar uzatıldı.
Yaz mevsiminde de ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kuraklık nedeniyle Çanakkale'nin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nda doluluk oranında da düşüş eğilimi sürüyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi Eylül Ayı Belediye Meclis Toplantısında Atikhisar Barajında kalan su miktarı hakkında bilgi verdi.
Atkhisar Barajındaki doluluk oranının yüzde 38 olduğunu ifade eden Başkan Gökhan, “Tedbirli olmak durumundayız. Şu anda bu yıl yağışlara kadar yeterli suyumuz var ama tabiatıyla israf etmeden dikkatli kullanmakta fayda var” dedi.
Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak adına Belediye Encümenince alınan tasarrufa yönelik kararların geçerliliği 31 Ekim 2023 tarihine kadar uzatıldı.
Bu kapsamda; Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azalması yönünde yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajındaki suyumuzun en yüksek verimi sağlayacak şekilde kullanılabilmesi ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanabilmesi için Belediye tarafından önlem alınması adına, daha önce 31 Ağustos 2023 tarihine kadar geçerli olan Encümen kararlarının, son toplantı kapsamında 31 Ekim 2023 tarihine kadar geçerli olması kararlaştırıldı.

Tuğba Kulasoy