Güncel

Aronyada ilk hasat yapıldı

Türkiye'de 2017 yılından bu yana üretimi yapılan ve besin değeri yüksek antioksidanlar içeren "aronya" meyvesi, gıda sanayisinden eczacılık sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor.

Gider: "Biz sevdik, Türkiye de çok sevecek"
 
Türkiye'de 2017 yılından bu yana üretimi yapılan ve besin değeri yüksek antioksidanlar içeren "aronya" meyvesi, gıda sanayisinden eczacılık sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Çanakkale'de ise aronya meyvesinin üretimine olan ilgi her geçen gün artıyor. Yenice ilçesinde bulunan Agonya bölgesinde ekimi gerçekleştirilen aronya meyvesinin ilk hasat şenliği düzenlendi.Yapılan hasata ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parit Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Aronya’yı ilerleyen yıllarda çok daha sık duyacağımıza inanıyorum. Biz denedik ve sevdik. Türkiye de çok sevecek ve Yenice bir kez daha adından söz ettirecek" dedi.
MÜSİAD Kadın Çanakkale, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Reşadiye Muhtarlığı, Hıdırlar Muhtarlığı ve Kurtlar Muhtarlığı iş birliğiyle Agonya bölgesinde ekilen Aronya Meyvesinin ilk Hasat Şenliği" etkinliği gerçekleştirildi
Hasat şenliğine, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve eşi Ayşe Gider, Yenice Kaymakamı Musa Göktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, MÜSIAD Çanakkale Başkanı Eyüp Tan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Genel Sekreter Sevcan Elver, MÜSIAD Çanakkale Kadın Başkanı Emel Torun, Tarım Kurulu Başkanı Atiye Laçin, Koordinasyon ve Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, Reşadiye Muhtarı Nuran Şen, ÇOMÜ Genç Ziraat Mühendisleri Platformu üyeleri, Muhtarlar, Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı.
 
Yapılan hasat şenliğine yönelik açıklamalarda bulunan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Yenice’nin Reşadiye köyünde, Aronya meyvesinin ilk hasadını hep birlikte gerçekleştirdik. Tütünden sonra kapya, ardından da çilekle cesur adımlar atan ve iddiasını koruyan Yenice çiftçisi, şimdi de ‘Aronya’ ile çalışkanlığını gösteriyor. Tüm bu emekleri için Tarım İl Müdürlüğümüze, MÜSİAD’a, Yenice’nin Reşadiye, Hıdırlar ve Kurtlar muhtarlıklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Aronya’yı ilerleyen yıllarda çok daha sık duyacağımıza inanıyorum. Biz denedik ve sevdik. Türkiye de çok sevecek ve Yenice bir kez daha adından söz ettirecek" dedi.
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ise, “Aronya bir sağlık meyvesi. Türkiye’de 2017 yılından itibaren üretimine başlanan, süper meyve olarak bilinen "aronya" besin değeri yüksek antioksidan bir meyve, hem gıda sanayiinde hem de eczacılık sektöründe kullanılmakta, ayrıca taze ve kuru meyve olarak da değerlendirilmekte. Bugün MÜSİAD Kadın Çanakkale, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6 Mart 2022 tarihinde ilimizde Agonya bölgesine ekilen Aronya Meyvesinin hasat etkinliğine katıldık. Hasat hayırlı, bol ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.
Borsa Başkanı Abdullah Deniz katma değeri yüksek ürünlerin Çanakkale’ye kazandırılmasının önemine değinerek, alternatif tarım ürünlerinin bölgede yeni kazanç kapısı olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü, Reşadiye Muhtarlığını, Hıdırlar Muhtarlığını, Kurtlar Muhtarlığını, MÜSİAD Kadın Çanakkale, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulunu ve projede emeği olan katkı sunan herkesi tebrik ederek bol bereketli bir hasat diledi.
Şenlikte katılımcılar, aronya meyvesinin hasadını gerçekleştirdi.
Aronya:
Aronya, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir. Cinsin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul edilir. 2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış, olumlu sonuç alınmıştır. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Tuğba Kulasoy