Güncel

Yalnızlık Korkusu Panik Atağa Yol Açabiliyor !

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Yalnızlık korkusu kişinin yalnız kalmaktan aşırı şekilde korku ve endişe duyması ile kendini gösteren bir fobi türüdür. Yalnızlık korkusu yaşayan kişi fiziksel anlamda güvende olsa bile yoğun olarak endişe duymaktadır. Dolayısıyla yalnızlık korkusu, güvende hissetmekten çok daha fazlasıdır.
 
Yalnızlık korkusu yaşayan kişi kendisini güvensiz, mutsuz, kaygılı ve depresif hissedebilir. Kişi hissettiği  endişe nedeni ile zaman içerisinde diğer insanlara bağımlı hale gelebilir.
 
Yalnız kalma korkusu, yalnız hissetmekle farklı durumlardır. Birçok kişi sosyal ilişkiler oluşturamadığında veya sosyal alanlarda zaman geçiremediğinde yalnızlık hissi yaşar. Yalnız kalma korkusu olan kişiler, yalnız kaldığı zaman ya da yalnız kaldığını düşündüren bir durum olduğunda yoğun endişe ve korku hissederler. Zaman içerisinde endişe ve korkular takıntı haline dönüşerek kişiye psikolojik ve fiziksel yönden çok fazla zarar vermeye başlar.
 
Kişi yaşamış olduğu yalnızlık korkusunu baskılayabilmek için çok fazla sosyal olmaya, diğerleri ile iletişim kurmaya çalışıyor ve günün büyük bir bölümünü bu şekilde geçirmeyi hedefliyor ancak yalnız kaldığı ilk fırsatta hissedilen endişe ve korku kişiyi panik atağa sürüklüyor. Belli bir sürenin ardından artık kişi yalnız kalırsa kontrolü kaybedeceğine, kalp krizi ya da felç geçireceğini düşünmeye başlıyor. Bu sefer ise panik atak yaşamamak için yalnız kalmamalıyım şeklinde bir düşünce açığa çıkıyor ancak bu durum hem yalnızlık korkusu hem de panik atak ile iç içe geçmiş bir döngü haline dönüşüyor.
 
Yalnızlık korkusunu tetikleyen durumlar;
Zorlayıcı hayat şartları, çok sevilen birinin ölmesi, ayrılık ve terk edilme, yalnız olduğu zamanda olumsuz bir durum yaşamış olmak, kapalı alanda mahsur kalmak gibi durumlar yalnızlık korkusunun oluşmasına neden olabiliyor.
 
Yalnızlık korkusu ile başa çıkmak için neler yapılabilir?
Yalnız kalınması gereken durumlarda arka planda çalan eğlenceli bir müzik, televizyon sesi kişiyi rahatlatabilir. Aynı zamanda evcil bir hayvan ile aynı ortamda bulunmakta iyi hissettirebilir. Nefes egzersizleri, ruhu ve bedeni dinlendiren egzersizler denenmelidir. Yalnız kalınan durumlarda kişiyi meşgul edebilecek uğraşlar edinmekte yararlı olacaktır. Yalnız kaldığında keyif aldığı bir davranış bulabilmek ve bunu uygulamak çoğu zaman başarılı olacaktır.
 
Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,'' Yalnızlık korkusu yaşayan bireyler mutlaka bilmelidir ki, insan önce kendisiyle mutlu olmayı öğrenebilmeli, sonra diğerleriyle daha da mutlu olduğunu görecektir.''dedi.
 
Haber Merkezi