Güncel

Evreşe'de üreticiler TARSİM sistemi hakkında bilgilendirme

Gelibolu, iklim değişiklikleri ve doğal afetlerin oluşturduğu risklere karşı çiftçileri bilgilendirmek amacıyla önemli bir eğitim toplantısına ev sahipliği yaptı.

Çiftçilerin karşılaştığı sel, kuraklık gibi doğal afetlerin etkilerini en aza indirme ve maddi kayıpları telafi etme amacıyla devreye giren Tarım Sigortaları (TARSİM) sistemi hakkında bilgilendirme çalışmaları, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarsim Manisa Bölge Müdürlüğü ve Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi işbirliğiyle Evreşe Beldesi'nde gerçekleştirildi.

Doğal afetlerin ve değişen iklim koşullarının tarım sektöründeki olumsuz etkileri, özellikle çiftçilerin maddi kayıplarına neden oluyor. Bu kayıpları minimize etmek ve çiftçileri korumak amacıyla devlet destekli TARSİM sistemi, çiftçilere önemli bir güvence sağlıyor. Devlet destekli bu sigorta türü, tarım üreticilerini olumsuz etkilerden koruyarak sürdürülebilir tarımı destekliyor. Üreticilerin ve çiftçilerin ürünlerini TARSİM ile sigortalamalarını teşvik etmek adına düzenlenen eğitim toplantısında ayrıca, tarımın önemli bir ürünü olan kanola yetiştiriciliği konusunda da bilgiler paylaşıldı.

Gelibolu'da gerçekleşen bu eğitim toplantısı, çiftçilere tarım sigortalarının avantajlarını anlatmanın yanı sıra, sürdürülebilir tarım uygulamalarını ve yeni tarım tekniklerini öğrenme fırsatı sundu. Bu tür bilgilendirme etkinlikleri, çiftçilerin daha bilinçli kararlar almasına ve tarım sektöründeki zorluklarla daha etkin bir şekilde başa çıkmalarına katkı sağlıyor.

Toplantıya TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Şube, İlçe Müdürleri, Önder Çiftçi Kooperatifi yetkilileri, teknik personel, köy muhtarları, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür. Bu riskler genelde iklim kaynaklı olabildiği gibi bazen ekonomik, bazen de sosyal boyutlu olabilmektedir. Bakanlığımız; bu ve benzeri risklerden kaynaklanan, üreticilerimizin mağduriyetlerini giderebilmek için, 2005 yılında 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununu hazırlamış ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 2006 yılında TARSİM kapsamında uygulamalara başlanmış. Bu kanunla; üreticilerimizin ürünlerini, kendi isteğine bağlı, risklere karşı sigorta yaptırmaları sağlanmış. Tarım sigortaları kapsamında üreticilerimiz tarafından ödenen primin, bugüne kadar en az %50’si de devlet tarafından karşılanmaktadır. Tarım sigortaları uygulama talimatları her yıl yenilenerek resmi gazetede yayınlanmaktadır. İlimiz; özellikle meyve-sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör, tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden üreticilerimizin Tarsim kapsamında sigorta yaptırmalarını zorunlu hale getirmeyi planlamaktadır” dedi.

Toplantıda TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu Tarım Sigortalarının önemi, Tarım Sigortalarında yapılan yenilikler, dikkat edilmesi gereken hususlar" konularında üreticilere ayrıntılı sunum yaptı. Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi Ziraat Mühendisi Serkan Demir ise Trakya Bölgesinde en çok yetiştirilen bitkilerden biri olan  ‘Kanola Yetiştiriciliği’ konusunda bir  sunumunu gerçekleştirdi.  Toplantı üreticilerin sorularının cevaplandırılması ve bu konudaki karşılaştıkları sorunlarının dinlenilmesinin ardından sona erdi.

Tuğba Kulasoy