Güncel

Belediye personeline dijital toprak analizi eğitimi

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay'ın katılımı ile dijital toprak analizi eğitimi gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından açılan “Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” doğrultusunda daha önce sözleşmesi imzalanmış olan “Üretimi Uçuruyoruz” adlı projenin uygulama aşaması kapsamında Tohum Sandığı'nda Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay'ın katılımı ile dijital toprak analizi eğitimi gerçekleştirildi.

“Üretimi Uçuruyoruz” projesi kapsamında düzenlenen toprak analizi eğitimine Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay'ın yanı sıra, Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa İstek, Park ve Bahçeler Müdürlüğü teknik ekibi, Tohum Sandığı ve Yerel Kalkınma birimi personeli ile Çanakkale Ziraat Odası temsilcisi katıldı. Eğitimde belediye personeline dijital toprak analizi cihazının özellikleri ve nasıl kullanılacağına ilişkin teknik bilgiler verilirken, uygulamalı eğitim de verildi.

“Tarımda İstihdamı Arttırmayı Amaçlıyoruz”

Eğitim çalışmasının ardından projeye ilişkin açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, “Çanakkale Belediyesi proje ekibinin hazırlamış olduğu kırsal ekonominin geliştirilmesi, mali destek programı çerçevesinde “Üretimi Uçuruyoruz” adında bir proje hazırladık. Projemizi GMKA'ya sunduk ve 10 Mayıs 2023 tarihi itibariyle de sözleşmemizi imzaladık. Projemizin bütçesi bir milyon 800bin lira. Uygulama çalışmalarına da şu an itibari ile başlamış bulunuyoruz. Projenin amacı, tarımda yenilikçi teknolojilerin kullanımını sağlayarak, tarımda istihdam sağmak. Özellikle genç çiftçilere ve tarım eğitimi alan genç Ziraat Mühendisleri, Teknikerleri ve Teknisyenlerine istihdam sağlamak. Proje kapsamında ayrıca katma değer yaratmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında da dijital pazarlama ve markalaşma konusunda eğitimler vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

“Proje Kapsamında Eğitimler Düzenleyeceğiz”

Projenin kapsamına dair bilgilendirmede bulunan Mutluay; “Proje 3 bölümden oluşmakta. Birincisi, zirai drone eğitimi. Yenilikçi teknolojilerin ve dijitalleşmenin yaşandığı bir çağda, zirai drone ile ilaçlama çalışmalarının sağlanmasını amaçlıyoruz. Bunu kullanmak için bir sertifika gerekiyor ve biz de bu kapsamda sertifikalar ve eğitimler düzenleyeceğiz. Yaş aralığı 15 ve 34 arası olan genç çiftçilerimize ve tarım eğitimi alan kişilere bu eğitimler verilecek. Onun dışında dijital toprak analizi eğitimi veriyoruz. Bugün de burada eğitimi kendi personelimize vererek başlattık. Projenin 3. ayağında ise web tabanlı çiftçi akademisi eğitim programı olacak. Bu da online olarak sürüyor. Şu anda 350 kişi bu eğitimi almaya başladı. Web tabanlı çiftçi eğitim akademisinde tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi ve kurutulması ile birlikte seracılık ve bitki ıslahı, ilaçlama eğitimleri verilecek. Eğitim kapsamında yine girişimcilik ve dijital pazarlama gibi konularda bilgilendirme yapılacak” dedi.

“Dijital Toprak Analizi Eğitimi Başladı”

Toprak analizi eğitimine de değinen Mutluay; “Az önce de ifade ettiğim gibi dijital toprak analizi eğitimi başladı. Belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Belediyemiz Yerel Kalkınma Biriminde çalışan teknik personelimiz bu eğitimi almaya başladı. Buradaki amacımız; özellikle tarımda kontrolsüz gübre kullanımını önlemek. Kontrolsüz gübre kullanımının toprağa, suya, doğaya ve dolayısı ile insan sağlığına olan olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve bunun dışında da sağlıklı ürünleri tüketiciye sunmak” dedi.

Haber Merkezi