Güncel

Enerji dönüşümü başladı

Balıkesir ve Çanakkale illerinde “Kaynak Verimliliği” teması kapsamında Enerji Verimliliği Mentörlük Programı’na başvuran firmalar, enerji verimliliği etütlerinin yaptırılması ile kapasitelerini geliştirdi.

Balıkesir ve Çanakkale illerinde “Kaynak Verimliliği” teması kapsamında Enerji Verimliliği Mentörlük Programı’na başvuran firmalar, enerji verimliliği etütlerinin yaptırılması ile kapasitelerini geliştirdi. Firmalar bu alanda yaptıkları yatırımlar ile hem çevre bilinci gelişmiş hale geldi hem de binlerce liralık enerji tasarrufu sağlamaya başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını gerçekleştiren Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), bölgedeki sanayi işletmelerinin yeşil ve döngüsel ekonomi için çevreye duyarlı rekabetçi üstünlüklerinin artırılması hedefi ile ilan ettiği Enerji Verimliliği Mentorlük Programı meyvelerini veriyor.

Başarılı Firma Ziyareti İle Gerçekleştirilen Uygulamalar Yerinde İncelendi

Program kapsamında GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ile Enerji ve Sanayi Birimi uzmanları, mentörlük desteği alarak etüt raporunda önerilen 2 ayrı enerji verimliliği yatırımını hayata geçirerek başarılı bir şekilde tamamlayan bölge firmalarından Sarıbekir Ambalaj A.Ş.’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette gerçekleştirilen toplantıda Fabrika Müdürü Uğur Aytaç ile Bakım Onarım Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Yusuf Toprak, fabrikanın kuruluşundan bu güne kadar olan gelişimi ile GMKA ile birlikte gerçekleştirdikleri enerji verimliliği uygulamalarını anlattı. Proje ile gerçekleştirilen uygulamalar da fabrika ziyareti ile yerinde incelendi.

Firmadan verilen bilgiye göre sahip olduğu enerji ve çevre bilinci ile geçmişte bu alanda yatırım yapan firma, GMKA’nın %75 hibe desteği ile hazırlatılmış etütlerde önerilen diğer yatırımlar ile birlikte kendisinin belirlediği yatırımlar sayesinde 2023 fiyatlarıyla yıllık 7.100.000 TL daha az fatura ödeyerek büyük oranda tasarruf sağladı. Bugün yalnızca enerji faturası üzerinden sağladığı bu faydaya, 35 Milyon Dolara yakın ihracatı sebebiyle gelecekte “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması” (SKDM) sonucu karşılaşabileceği vergilere yönelik önlem alan firma, söz konusu yatırımlar sonucu fabrikanın sağladığı karbon salınımı azalması yıllık 1.470 ton oldu. Firma 2023 yılında 1 MW kapasitesinde güneş enerjisi santrali çatısına kurarak 1.360.000 KW elektrik üretimi gerçekleştirerek, bu üretim ile 3.550.000 TL daha az fatura ödedi.

Ulusal Düzeyde Yürütülen “VAP” Sadece Mentorluk Alan Güney Marmara Firmalarına Açık Hale Geldi

GMKA, Program kapsamında vermiş olduğu hibe desteği ile işletmelerin detaylı enerji verimliliği etütleri hazırlandı. GMKA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı (EVÇED) ile işbirliği yaparak EVÇED’in “Verimlilik Artıcı Proje (VAP)” programı ile yalnızca Enerji Verimliliği Mentörlük Programı’ndan faydalanarak etütlerini yaptıran sanayi işletmelerinin VAP başvurularını almasına olanak sağladı. Sağlanan işbirliği ile EVÇED’in ulusal düzeyde yürüttüğü VAP programı, 2023 yılında TR22 Güney Marmara Bölgesi sanayi işletmeleri için bölgesel düzeyde yürüttüğü bir program haline geldi. Bu kapsamda Mentörlük Programı’ndan faydalanan 16 Yararlanıcı firmadan 5’i Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na VAP için başvuruda bulundu. Sarıbekir Ambalaj A.Ş. de bu firmalardan birisi oldu.

“Program, Bölgedeki Firmaların Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Verimliliği Konularında Nasıl Odaklanıldığını Ön Plana Çıkarıyor”

Mentörlük Programı’nı iyi uygulayan ve örnek gösterilebilecek çıktıları olan firmayı tebrik eden GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Güney Marmara bölgesinde yürütülen Enerji Verimliliği Mentörlük Programı'nın başarısı, bölgedeki firmaların çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında nasıl odaklanıldığını ön plana çıkıyor. Sarıbekir Ambalaj A.Ş.'nin bu program kapsamında elde ettiği başarılar, sadece enerji tasarrufu anlamında değil, aynı zamanda çevre bilinci ve karbon salınımı azalımı açısından da dikkat çekici. GMKA'nın sağladığı mentorluk desteğiyle birleşen firma içi çabalar, bölgedeki sanayi işletmelerinin sadece kârlılıklarını değil, aynı zamanda çevresel etkilerini de pozitif yönde dönüştürmelerine olanak tanıyor. Bu başarı hikayesi, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında yerel işletmelerin potansiyelini ortaya koymakta ve benzer programların daha geniş bir kapsamda uygulanmasının önemini vurgulamaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Güney Marmara Kalkınma Ajansı