Kanser, Türkiye’de ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırayı alıyor. Yaklaşık her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşiyor. Önlenebilir risk faktörleri ve erken teşhis ile kanserin birçok türünün önüne geçilebiliyor. Önlenebilir kanser ve kanserle mücadele ile ilgili Onkoloji Uzmanı Dr. İvo Gökmen önemli bilgiler verdi.
Kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında insanlarda kanserle ilgili farkındalığın artırılmasını önemsediklerini dile getiren Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. İvo Gökmen “Kanserden daha çok, geç kalmaktan korkmamız gerekiyor. Erken teşhis çok önemli. Son yıllarda yapılan çalışmalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, önleme, korunma, tarama ve erken tanı en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer almaktadır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığının uyguladığı tarama programları bulunuyor. Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması , 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları yapılıyor. Tarama sonrası ise sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendiriliyor.” Dedi.
Öte yandan Türkiye’de en sık görülen kanser türünün erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu ifade eden Uz. Dr. İvo Gökmen, kanserin nedenleri arasında sigara, alkol kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının, çevresel ve ailesel faktörlerin önemli yer tuttuğunu aktardı. Basit önlemlerle insanların kendilerini kanserden koruyabileceğini anlatırken, ilk adımın doğru beslenme, ikinci adımın ise sigarayı bırakmak olduğunu dile getirdi.
Haber Merkezi