Tarım

Çanakkale'de Tarımda Biyoteknik Çözümlere Ağırlık Veriliyor

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlılarla mücadelede ilaç kullanımını azaltarak çevreye ve ürünlere daha dost bir yaklaşımı benimseyerek biyoteknik çözümlere ağırlık veriyor.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlılarla mücadelede ilaç kullanımını azaltarak çevreye ve ürünlere daha dost bir yaklaşımı benimseyerek biyoteknik çözümlere ağırlık veriyor. Meyve bahçelerinde çiçeklenme döneminde zararlıları kontrol altına almak için tuzaklar kuruluyor. Bu kapsamda, 27 adet Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurularak tarım arazilerinde zararlı takibi yapılmaya başlandı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ürünlerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için sahada aktif çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarında görülen 'Bakla Zınnı' zararlısına karşı 'Mavi Leğen' gibi biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılarak çiftçilere destek veriliyor ve tuzakların nasıl kurulacağı konusunda bilgilendirme yapılıyor.

Ayrıca, Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Lapseki Şeftalisi, Bayramiç Beyazı ve diğer ürünlerin daha sağlıklı ve verimli yetiştirilmesi için çalışmalar titizlikle yürütülüyor.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zararlılarla mücadelede etkili bir yol haritası izlemek için 27 farklı lokasyonda bitki hastalık ve zararlılarını takip etmek için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ile Kameralı Dijital Tuzaklar kuruyor. Özellikle Elma İç Kurdu gibi ana zararlıların mücadele zamanının tespiti amacıyla Monitör Feromon Tuzakları bahçelerde yerleştirilerek erken müdahale imkanı sağlanıyor. Bu çalışmalarla tarım alanlarında zararlıların kontrol altına alınması ve ürün kayıplarının minimize edilmesi hedefleniyor.

Tuğba Kulasoy