Güncel

Boğazın geçişi kutlandı

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu ilçesinin fethinin 670. yıl dönümü dolayısıyla Lapseki'nin Çardak beldesinde Program düzenledi.

Çanakkale’nin Çardak beldesinde düzenlenen Program, Gazi Yakup bey türbesi başında kuranı kerim okunmasının ardında yapılan dua sonrasında, Çanakkale  Gelibolu Tarihi alan başkanı  İsmail Kaşdemir, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Gelibolu belediye başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk,  Çardak'ta Gazi Yakup Bey'in mezarını ziyaret ederek Buket  bıraktı.

Daha sonra programa katılan protokol üyeleri mehteran eşliğinde çardak sahilinde çamlık mevkiinde deki programa geçildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlamam ve önemini belirten konuşmayı Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci yaptı.

Belediye Başkanı Semerci”  Çardak Beldesi Çanakkale Boğazının kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği Asya ile Avrupa’nın göz göze geldiği şirin bir Belde olup, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır. 670 yıl öncesine dayanan bu hadise ise şöyle gerçekleşmiştir.

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşa’ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı olan Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar.

Yaya olarak 4 günde Bursa’dan şu an bulunduğumuz mevkiye ulaşır. Alem Sultan otağını kurarak Çardak Beldemize yerleşmiş olur.

Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayırmayan Süleyman Paşa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açarak hazırlık yapmaya başlarlar.

Bu çalışmalar neticesinde GELİBOLU’ya sal yaparak geçmeyi planlayan yiğitler bugün SALBAŞ diye adlandırılan mevkii o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişirler.

SEVİNDİK ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikri ile bu konuda başarılı olan askerlerimiz Çardak kıyılarından 2 büyük salla karşıya geçmeyi başarırlar”dedi.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiir okundu ve Lapseki Milli Eğitim Müdürlüğü halk eğitim merkezi tarafından halk oyunları gösterisi ile Çardak beldesindeki program sona erdi.

 

Ercan Özçetin

Foto:BHA