Tarım

Biçerdöver ve balya makinelerine yönelik sıkı önlemler

Çanakkale'de son haftalarda yaşanan yangınlar üzerine yetkililer, biçerdöver ve balya makinelerine yönelik sıkı önlemler aldı. Bu kapsamda, yangın önlemlerine yönelik denetimler yoğunlaştırıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimler çerçevesinde, 329 biçerdöver ve 118 balya makinesi kontrol edildi. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bu denetimlerin yangın riskini azaltmak ve tarım faaliyetlerinde güvenliği sağlamak amacıyla titizlikle gerçekleştirildiği belirtildi.

Yangın Söndürme Ekipmanları ve Güvenlik Önlemleri

Denetimlerde, her biçerdöver ve balya makinesinde kolay ulaşılabilir yerlerde 2 adet 6’şar kg’lık yangın söndürme tüpünün bulundurulması, biçerdöver kullanan kişilerin mutlaka operatör belgesine sahip olması, biçim yüksekliğinin tarla zemini ve arazinin yapısına göre belirlenmesi gibi kriterler kontrol edildi. Ayrıca, hasadın devam ettiği alanlarda köy muhtarlığına ait su tankerinin dolu olarak bulundurulması, mevcutta köy tankeri yok ise Orman İşletme Müdürlüklerine haber verilerek biçim yapılan alan ve hasat bölgelerinde tanker, orman yangın söndürme arazözü bulundurulması sağlandı.

Tampon Alan Oluşturulması

Ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellerde, hasat bitiminde en az 5-10 metrelik mesafede sürüm yapılarak tampon alan oluşturulması, olası yangınları önlemek açısından büyük önem taşıyor. Bu konuda da denetimler sıkı bir şekilde devam ediyor.

İşbirliği ve Devam Eden Denetimler

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Biçerdöver hasadının başladığı 24 Mayıs tarihinden bu yana; il genelinde mesai mefhumu gözetmeksizin kontrol görevlisi arkadaşlarımız tarafından 329 biçerdöver ve 118 balya makinesi kontrolü gerçekleştirildi. Bu denetimler titizlikle devam edecek ve yangın riskinin minimize edilmesi için tüm çiftçilerin işbirliği yapması büyük önem taşıyor" ifadelerine yer verildi.

Çanakkale genelinde yapılan bu denetimler, yangın riskini azaltmak ve tarım faaliyetlerinde güvenliği artırmak amacıyla sürdürülecek.

Ercan Özçetin