Tarım

36 Bin Kilogram Sera Naylonu Üreticilere Dağıtıldı

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın Projesi” genişlemeye devam ediyor.

Ayvacık ilçesinde düzenlenen törenle, 77 üreticiye toplam 36 bin 174 kilogram sera naylonu teslim edildi.

Projenin amacı, sera üretimini teşvik etmek ve örtü altı üretim alanlarının yeniden faaliyete geçirilmesini sağlamak. Çanakkale’de çeşitli nedenlerle hasar gören veya ekonomik ömrünü tamamlayan seraların plastik örtü materyallerinin yenilenmesi için başlatılan projeye, 12 ilçeden 77 üretici başvuruda bulundu. Dağıtılan sera naylonlarıyla toplam 114 dekar alanda üretim yapılması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdare destekleriyle yürütülen proje kapsamında Ayvacık Tuzla köyünde düzenlenen teslim törenine Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Bayramiç Kaymakamı Emrah Bütün, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ve üreticiler katıldı. Törende, 77 üreticiye 36 bin 174 kilogram sera naylonu dağıtıldı.

Törende bir konuşma yapan Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, “Seralar; açık alana göre birim alandan daha fazla ürün alınabilen, iklim koşullarına bağlı kalmaksızın yılın 12 ayında pazara taze, sağlıklı sebze meyve sunma imkanı sağlayan yapılardır. Yıl içinde aynı alandan birden fazla ürün alınabilmekte. 365 gün işgücüne ve bu sektörle ilgili girdi, ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.  İlimizde 354 üreticimize ait 1.009 dekar sera alanı bulunmakta. Yıllık 206 milyondan liradan fazla ilimiz ekonomisine katkısı bulunmaktadır” dedi.

 Sera üretimi ve proje kapsamında desteklenen üreticilere ilişkin konuşan Müdür Türkarslan, “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın projesi ile ilimiz merkez ve bağlı ilçelerinde bulunan seralardan; çeşitli nedenlerle sera naylonları olmayan, hasara uğramış, yırtılan, yıpranan, değişim zamanı gelmiş ve bu nedenle üretime ara verilen seraların plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılmasını amaçladık. Çanakkale Valiliğimiz önderliğinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen projemiz ilk defa 2023 yılında % 70 Bakanlık ve İl Özel İdaresi, %30 üretici katkısı ile yürütülmüş olup 10 İlçede 119 üreticimizin 147 dekar serası 63.109 kilogram örtü naylonu kullanılarak yenilenmiştir. Üreticilerimizden gelen yoğun talep üzerine 2024 yılında 1.989.588,70 TL bakanlık, 1.989.588,70 TL si üreticiler tarafından finanse edilen  proje kapsamında 77 üreticimize 36.174 kg sera naylonu seralarını kaplamak üzere teslim edeceğiz. Projeden faydalanan üreticilerimiz iki ay içinde sera naylonlarını kaplayarak en az 36 ay boyunca sürekli üretim yapmakla yükümlüdürler. Projenin hazırlanmasında uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Bol, bereketli kazançlar dilerim. Sera örtüsü bizden, üretim sizden” diye konuştu. 

Çanakkale Valisi Doç Dr. Ömer Toraman ise, ‘Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın’ projesinde emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Vali Toraman, projenin çiftçilere, üreticilere hayırlı uğurlu olması, bol üretim, bol kazanç getirmesini diledi.

Tören sonrasında proje kapsamında Çanakkale Merkez ve bağlı ilçelerindeki 77 üreticiye toplam 36 bin 174 kilogram sera naylonunun dağıtımı yapıldı.

Tuğba Kulasoy