Yüzde yüz yerli tohumlarla yetiştirilen ayçiçekleri, düzenlenen bir etkinlikle tanıtılarak elde edilen verim çiftçilerle paylaşıldı.
Çayır tırtılı istilası ve kuraklık nedeniyle düşen ayçiçeği rekoltesini yeniden artırmayı hedefleyen bu proje, yerli ve milli tohumların kullanımını teşvik ederek Çanakkale’de tarımsal üretimi canlandırmayı amaçlıyor. Biga’nın Osmaniye Köyü’nde düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde, proje kapsamında ekilen ayçiçeklerinin hasadı yapıldı. Etkinliğe, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ilçe ve şube müdürleri, Biga Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mehmet Tınaz, köy muhtarları, üreticiler, sektör temsilcileri ve teknik personel katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, açılış konuşmasında yerli ve milli ayçiçeği üretiminin stratejik önemine dikkat çekti. Müdür Türkarslan, “Ayçiçeği, ülkemiz için stratejik öneme sahip bir ürün. Bu proje ile ilimizdeki yerli ayçiçeği üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. 2024 yılında 567 üreticimizle birlikte 1.041 paket tohum kullanarak 28.000 dekarlık alanda üretim gerçekleştirdik. Biga’da ise 169 üreticimizle 8.125 dekarlık alanda bu projeyi uyguladık. Amacımız, iklim değişikliklerine dayanıklı ve yüksek verimli yerli tohumlarımızı yaygınlaştırmak” dedi.
Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı da konuşmasında Biga’nın tarımsal önemine vurgu yaparak, projeye katkıda bulunanlara ve etkinliğe katılan çiftçilere teşekkür etti. Osmaniye Köyü Muhtarı Ramazan Yalçın ve Demonstrasyon Tarlası sahibi Aşağıdemirci Köyü Muhtarı Fuat Bilici de projeye verilen desteklerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Çiftçiler, uzmanlar tarafından ayçiçeği çeşitlerinin ekim zamanları, bakım yöntemleri ve beklenen verimler hakkında bilgilendirildi. Etkinlikte ayrıca, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği yüksek verimli, kuraklığa dayanıklı ve hastalıklara dirençli ayçiçeği çeşitleri de tanıtıldı.
Bilgilendirme çalışmaları sonrasında çiftçiler, ayçiçeklerinin hasadına katıldı.
Tuğba Kulasoy