Güncel

Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali gerçekleşti

Çanakkale, 23. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali ile kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Çanakkale’yi bu yıl da kültürel bir buluşma noktası haline getiren festival, Balkanlar’dan Kafkasya’ya birçok ülkeden dansçı ve müzisyeni ağırladı.

 Uluslararası Kültürel Buluşma

Festival, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) tarafından düzenlendi. ÇAFAD’ın organize ettiği etkinlik, hem yerel hem de uluslararası alanda Türkiye’nin kültürel mirasını tanıtırken, farklı milletleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu yılki festival, Çanakkale’de renkli ve coşkulu anlara sahne oldu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Balkanlar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından yüzlerce dansçıyı Çanakkale’de ağırlayan ÇAFAD-SERENITY ortaklığı, Ağustos ayında da festival coşkusunu sürdürdü. Festival, Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Yunanistan ve Hırvatistan’dan gelen dans gruplarını ağırladı. Yunanistan ve Hırvatistan, bu yıl festivalde ilk kez yer aldı.

 Renkli Kortej ve Etkileyici Gösteriler

Festivalin açılışı, geleneksel kıyafetler ve enstrümanlarla gerçekleştirilen bir kortej yürüyüşü ile yapıldı. Çanakkale Belediyesi önünden başlayan yürüyüş, Demircioğlu Caddesi, İnönü Caddesi, Çarşı Caddesi ve Kordon boyunca devam ederek Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda sona erdi. Çanakkaleliler, korteje büyük bir ilgi gösterdi.

Sahneye çıkan dans grupları, ülkelerinin kültürel mirasını yansıtan renkli ve etkileyici gösteriler sundu. Farklı dillerde söylenen ezgiler ve göz alıcı kostümler, festivalin uluslararası bir görsel şölene dönüşmesini sağladı. Vatandaşlar, hafta sonu gerçekleşen bu gösterilere yoğun ilgi gösterdi.

Festivalin ardından açıklamalarda bulunan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, “Festivalimizde hem müzik hem de dansları ile farklı ülkelerden grupları ağırladık. Her yıl festivalimize farklı yörelerden ve coğrafyalardan müzikleri Çanakkale’de buluşturuyoruz. Çünkü türküler bizim kültürümüzü yansıttığı gibi, Türkülerimiz yazılı olmayan birer belgedir. Hani türküde diyor ya ‘Yemen yolu çukurdandı, karavanam bakırdandır, zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir’ diyor yüz sene önceki türkü. Buradan anlıyoruz ki yüz yıl önce de zengin bedel veriyor, gariban ise askerlik yapıyormuş. Bu türkü yazılmadığına göre o dönem demek ki yakılmış. Bu da o dönemden günümüze kadar gelen yazılı olmayan bir belge niteliğindeki bir türküdür. Kültürümüz de öyle, bazen bir kıyafette farklı kültürleri görürüz. Dolayısı ile her yıl  yaptığımız Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivalinde konuk ettiğimiz her dansçı, bize aslında kültürünü yansıtıyor. Festivaller şehri Çanakkale’de bu yıl 23’sünü gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, bir nevi Çanakkale’yi Kültürel buluşma noktası haline getirdi. Bu da bizim için çok kıymetli” dedi.

 Tuğba Kulasoy - Foto:BHA