Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Davut Kaplan, kazı çalışmalarının Anadolu'nun Geç Antik Çağı hakkında önemli bilgiler sağlayacağını belirtti.
1980 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları, bu yıl yaklaşık 15 kişilik bir ekip tarafından sürdürülüyor. Kazılar, Roma dönemine ait konutları ortaya çıkarmayı hedefliyor. Doç. Dr. Kaplan, bu yılki çalışmaların, Roma İmparatorluk Çağı'nın son dönemlerine, M.S. 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar uzanan bir sürece ışık tuttuğunu ifade etti. Bu dönemin, Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte Apollon Smintheus Tapınağı'na olan inancın azaldığı, hatta tapınağın taşlarının ev yapımında kullanıldığı bir evreyi temsil ettiğini söyledi.
Smintheion'da Neolitik döneme ait kalıntıları daha önce keşfettiklerini belirten Doç. Dr. Kaplan, "Kalkolitik dönem ve klasik dönemlere ait bulgularımız var. Ancak Roma Çağı'na ait mimari yapılar çok daha görkemli. Fakat bu yapıların üzerine Hristiyan Roma'nın tahribatı eklenmiş ve bölge bir kasabaya dönüşmüş" dedi.
Doç. Dr. Kaplan, henüz daha erken dönemlere ulaşamadıklarını, mevcut kazıların M.S. 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar uzanan Roma İmparatorluk Çağı evresine ait olduğunu belirtti. "Bu dönemde, Hristiyan Romalılar, Apollon Smintheus'a olan inancı reddetmiş, tapınağı yağmalamış ve taşlarını evlerinde kullanmışlar. Artık burada bir tarım toplumu ve ticaretle uğraşan Hristiyan Romalılar var. Eğer bu alan tamamen ortaya çıkarılırsa, Anadolu'nun Geç Antik Çağı hakkında çok daha kapsamlı bilgiler elde edeceğiz" diye ekledi.
Tuğba Kulasoy