Güncel

Atikhisar Barajı S.O.S Veriyor

Çanakkale, Su Kıtlığı ile Karşı Karşıya

 

2023 yılında kurak geçen yaz ve sonbahar aylarının ardından Çanakkale’deki barajlardaki su seviyeleri alarm vermişti. Ancak 2024 yılının Nisan ayında yoğun yağışlar sayesinde Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı %100'e ulaşmış ve Çanakkaleliler bir nebze rahat nefes almıştı. Ancak yaz sezonunun aşırı sıcak geçmesi ve neredeyse hiç yağış düşmemesi, su tüketiminin de artmasına neden oldu. Tarımsal sulamanın da eklenmesiyle Atikhisar Barajı yeniden kritik seviyelere geriledi.Ağustos ayı itibariyle barajın doluluk oranı %68’e düşerken, kuraklık tehlikesi ciddi bir sorun olarak kendini göstermeye devam ediyor. Tarımsal sulama ihtiyacının artmasıyla birlikte, Ekim ayında barajdaki su oranının %50 seviyelerine kadar inmesi bekleniyor.

2023’te Yaşanan Kuraklık Yeniden Gündemde

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında, kış ve bahar aylarının kurak geçmesi nedeniyle Çanakkale büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalmıştı. O dönemde Atikhisar Barajı’nın su seviyesi %38,46’ya kadar düşmüş, barajda kalan 20 milyon 810 bin metreküp suyun tasarruflu kullanılması için DSİ ve Çanakkale Belediyesi tarafından bir dizi önlem alınmıştı. Şehir içinde yoğun su kullanımına yönelik çeşitli yasaklamalar getirilmişti.

2024 Sulama Sezonunda Baraj Doldu, Ancak Su Kullanımı Hızla Arttı

Nisan ayında %100 doluluk oranıyla sulama sezonuna başlayan Atikhisar Barajı, yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi ve yağışların yetersiz kalması nedeniyle hızla su kaybetti. 27 Ağustos itibariyle barajdaki doluluk oranı %68’e kadar düştü. Bu süreçte Çanakkale merkezinde yaklaşık 6 milyon metreküp su içme suyu olarak tüketilirken, 12 milyon metreküp su tarımsal sulamada kullanıldı veya buharlaştı.

Su Kıtlığı Kapıda

Çanakkale’nin su tüketim verilerine bakıldığında, mevcut kullanım oranlarının devam etmesi durumunda, Ekim ortasında Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin %50 civarına ineceği tahmin ediliyor. Eğer yeterli yağış alınmazsa, önümüzdeki yaz su kıtlığı tehlikesi ciddi bir sorun haline gelebilir.

Bu duruma karşı önlemler almaya devam eden Çanakkale Belediyesi, su tasarrufunu arttırmak için su kayıp kaçaklarıyla mücadele, alternatif su kaynakları bulma, derin su kuyuları açma ve arıtılmış suların yeniden kullanımı gibi çalışmalar yürütüyor. Belediye, Çanakkalelileri suyu tasarruflu kullanmaya teşvik eden bir dizi farkındalık kampanyası başlattı.Haber Merkezi