Güncel

Kuruoba Kavunu, Lezzeti İle Adeta Damakları Çatlatıyor

Türkiye’de en çok coğrafi işaret ürümelerine sahip illerden biri olan Çanakkale’de saklı kalmış birçok lezzeti de bulunuyor.

. Bunlardan biri de Biga İlçesine bağlı Kuruoba Kavunu.  Son yıllarda namı Çanakkale sınırlarını aşan bir diğer lezzet olan ve Biga Kavunu olarak da bilinen İlçenin Kuruoba Köyünde yetiştirilen kavunun tam zamanı.  Aroması ve lezzeti ile İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde tercih edilen Biga Kavununun tam mevsimi .Organik tarım ile yetiştirilen, kokusu ve kendine has aroması ile son yıllarda İstanbul ve diğer illerde de en çok tercih edilen Kuruoba Kavunu ünlenmeye devam ediyor. Ağustos sonlarında ve sonbaharda tezgahlara giren kavun, özellikle yerinde yendiğinde ayrı bir lezzete dönüşüyor. Biga İlçesinde dondurmalı olarak da servis edilen Kuruoba Kavunu, lezzeti ile adeta damakları çatlatıyor.

 Yerel lezzetleri tanıtarak, Çanakkale’nin gastronomisine katkı sunan Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, bu dönem tam mevsimi olan Biga Kavunu kahhında da bir paylaşım yaparak bilgiler verdi. Özben, Çanakkale’nin eşsiz lezzeti ile ilgili yaptığı paylaşımda “Şimdi Biga Kavunu zamanı. Biga Kavunu olarak adlandırılan ancak yörede Koruoba Köyü Kavunu olarak bilinen kavun, İstanbul’da en fazla tercih edilen kavunların başında geliyor.  Biga kavunu doğal olarak yetişiyor. Cinsi,  dilimli beyaz Biga kavunudur. Biga kavunu,  aroması ve kokusu ile ön plana çıkıyor. İç meyvesi hoş bir yavruağzı renginde. Biga kavunu Ağustos ayı  sonu gibi tezgahlarda yerini alıyor.. Kelek ( ham )  çıkma oranı diğer cins kavunlara göre daha az. Lezzeti, kokusu, dokusu ve yeme zevki ile oldukça beğenilen bir tür.  Son yıllarda içerisine dondurma koyularak servis edilen Koruoba kavunu hem sunumu, hem de tadıyla farklılık yaratıyor.  Biga’da servisi kavun ile yapan dondurmacılar bulunmakta” dedi.

Foto: BHA

Haber Merkezi