Güncel

Renkli kıyafetleri ile Müzeyi Gezdiler

2018 yılında Troya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin 20. yılında ilan edilen "Troya Yılı" büyük coşku ile kutlanmış, o yılın en önemli olaylarından biri de yıllardır beklenen Troya Müzesi'nin açılışında çekilen fotoğraf olmuştu.

 

 Tarladan Müze açılışına gelerek, şalvarları ile poz veren köylülerin fotoğrafı gündem olmuştu. İkonikleşen görüntülerin verildiği 10 Ekim gelenek haline getirildi ve 6 yıl sonra düzenlenen müze gezisine şalvarları ile katılan köylüler o tarihi anları yeniden yaşadı.

UNESCO Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 ‘Troya Yılı’ ilan edilmiş yıl içinde binlerce etkinlik düzenlenmişti. Çanakkalelilerin yıllarca beklediği, ancak bir türlü yapılamayan Troya Müzesi de bu anlamlı yılda açılmıştı. Mimarisi ve Troya Ören Yerine yakın konumu ile kısa sürede dünyada ismini duyuran ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği müze 10 Ekim 2018’de kapılarını açmıştı. Görkemli bir törenle açılsa da müzenin açılışına asıl damgayı vuran ise köylerinde yapılan şah eseri ziyaret etmek için tarladan şalvarları ile birlikte müzeye gelerek fotoğraf çektiren kadınlar olmuştu.   Tarladan açılışa gelerek şalvarları ile poz veren köylüler,  şalvarlı fotoğrafı ile müze açılışının en ikonik görüntüsü vermişler ve hem yerel hem de ulusal basında olduğu kadar sosyal medyada da geniş yankı buldu.

 Troya topraklarına kök salmış tarihin fotoğrafı üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala akıllarda olması, müzede bir geleneği daha başlattı.   Yeni açılan bir müzeyi ziyaret değil de, adeta doğumu uzun süre beklenen bir bebeğin dünyaya gelişini kutlamak için o gün Müzeye sahip çıkan köylüler 10 Ekimde yeniden şalvarlarını giyerek o ilk güne adeta geri döndüler.  Tevfikiye Muhtarlığı ile Müze Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen 10 Ekim buluşması bu yıl da gerçekleştirildi. Şalvarlarını giyen köylüler, Troya Müzesini ziyaret ederek ilk günkü heyecanla tarihi müzedeki eserleri incelediler. Şalvarlı fotoğrafları yineleyen köylüler,  Troya Antik kenti ve Müzesinin sadece Tevfikiye’nin, Halileli’nin, Kumkale’nin, Kalafat’ın, Çıplak’ın, Yeniköy’ün, Çanakkale’nin, değil, tüm Anadolu’nun Müzesi olduğunun bir kez daha gösterdiler.

Foto: BHA/HABER MERKEZİ