Güncel

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Dolu Felaketinden Etkilenen Çiftçileri Ziyaret Etti

eçtiğimiz hafta Biga’da meydana gelen dolu yağışı, çeltik tarlaları ve hasat edilmesi beklenen ürünlere büyük zarar verdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu felaketten etkilenen çiftçileri desteklemek amacıyla Biga’yı ziyaret etti.

Bayraktar, ziyaretine Biga Ziraat Odası Başkanlığı ile başladı ve burada oda çalışmaları hakkında bilgi aldı. Dolu felaketinin mağdur ettiği üreticilerin durumu hakkında detaylı bilgiler edindi. Çiftçilerin zararlarının karşılanması için TZOB’un her türlü desteği sağlayacağını belirten Bayraktar, ardından Gümüşçay beldesindeki çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Dolu yağışının en çok etkilediği Çınarköprü köyünde çeltik tarlalarını yerinde inceleyen Bayraktar, üreticilere moral vererek kayıplarını telafi etmek için çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüleceğini ifade etti.

 Doğal Afetler Artıyor

 Bayraktar, yaptığı açıklamada, doğal afetlerin sayısının hızla arttığını vurguladı. 2011 yılında 300 civarında olan doğal afet sayısının 2023 yılında 1500’e ulaştığını belirten Bayraktar, 2024 yılının ilk sekiz ayında ise 900 doğal afet yaşandığını ve bunların yaklaşık %22’sinin dolu felaketi olduğunu söyledi. Biga’nın çeltik üretimindeki önemine değinen Bayraktar, Çanakkale’nin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu ve doğal afetlerin bu potansiyeli tehdit ettiğini belirtti.

 Ürün Hasarları Ciddi

 Bayraktar, bölgedeki ürünlerin büyük zarar gördüğünü ifade etti. “Biga, çeltik üretiminin %68’ini karşılıyor. Toplamda 45 bin dekar alanda çeltik, meyve ve sebze gibi çeşitli ürünler zarar görmüş durumda. Çeltik üretimimizde %100 hasar var,” dedi.

 Gıda Güvenliği Tehdidi

 Açıklamalarına devam eden Bayraktar, artan doğal afetlerin gıda güvenliğini tehdit ettiğini ve bu durumun gıda arzını yavaşlattığını vurguladı. “Nüfus artışı ve artan talep karşısında gıda güvenliğini sağlamak için tedbirler almak gerekiyor,” dedi.

 TARSİM Sigortası ve Borç Erteleme

 Bayraktar, çiftçilerin ürünlerini güvence altına alması için TARSİM sigortası yaptırmalarının önemini vurguladı. Üreticilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Üreticilerimizin önümüzdeki yıl tekrar tarıma devam edebilmesi için devlet desteğine ihtiyacı var. Afetzede çiftçilerimize nakdi destek sağlanmalı ve bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi önemlidir,” dedi.

 Son olarak, Bayraktar, devletin yaraları sarmak için gerekli adımları atacağına inandığını dile getirerek, “Allah böyle bir afeti bir daha göstermesin. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun,” ifadelerini kullandı.

 Foto: BHA

Haber: Ercan Özçetin