Güncel

"Çanakkale’miz Marka Kent Özelliği Taşıyor"

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı 25 Ocak 2017 Çarşamba günü Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine ziyaret gerçekleştirdi.

Vali Orhan Tavlı’yı, Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Yıldırım, Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Arıcı, Meclis Üyeleri Akif Kulaç, Mehmet Ok, Sinan Erdoğan, Melih Gündoğdu, Yaşar Çetin, Sinan Yücel ve Genel Sekreter Sevcan Elver karşıladı.   
Ziyarette, Vali Orhan Tavlı öncelikle Meclis Üyeleri ile tanışarak, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyelerinin sektörleri ve yaşadıkları ilçelerin durumları hakkında bilgiler aldı.

Tanışmanın ardından Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, yapmış olduğu takdim konuşmasında “Öncelikle Borsaya yapmış olduğu ziyaretten dolayı Sayın Valimiz Orhan Tavlı’ya teşekkür ediyoruz" dedi. Başkan Üzen, Çanakkale Ticaret Borsasının yapısı, görevleri, ticaret borsalarının ekonomiye katkıları ve makro ekonomideki rolleri hakkında bilgiler verdi.

Ticaret Borsası’nda yer alan meslek grupları ve bu meslek gruplarının ilimiz ekonomisindeki yerini tanıtan Üzen, Borsanın markalaşmayı desteklemek adına düzenlediğimiz yurtiçi ve yurt dışı fuarlarımız ve projelerimizi içeren bir brifing sundu.
Üzen, "İlimiz ülkemizin tarım deposu ve üretim sahasıdır. Çanakkale tarımda ve hayvancılıkta oldukça iddialı bir il. Bölgemizin coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden dolayı ürün çeşitliliğimiz çok fazladır. Borsamızda katma değeri yüksek ürünlerin işlemleri yapılmaktadır" dedi. Tarım ve hayvancılık sektörünün il için önemini vurgulayan Başkan Üzen sektörün sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durdu.

Başkan Kaya Üzen, “İlimize baktığımızda Çanakkale’miz sahip olduğu değerler açısından marka kent olma özelliği taşımaktadır. Tarım ve Tarıma dayalı sanayinin temsilcileri olarak bizler Çanakkale Markalarımızın tanınırlığının artması için 2017 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz” dedi.
 
Borsa Başkanı Üzen, “İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi sektöründe üretim yapan firmalarımızın, markalarımızın pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, üreticilerimizi yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak, ilimiz ve ülkemiz ihracatının artmasına katkılar sağlamak amacı ile Çanakkale Ticaret Borsası Çanakkale Ziraat Odası İşbirliği ile İlimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı gerçekleştirmeyi planlamaktayız” dedi.
 
Üzen devamla, KOSGEB Kredi Desteği, Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı TOBB’un desteklediği, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu ortaklığında oluşturulan Çanakkale Ticaret Borsası olarak katkı verdiğimiz TOBB NEFES KREDİSİ Projesi ile bilgiler vererek,  Nefes Kredisinin Ülkemizdeki Kobilere 5 milyar TL’lik kredi sağlayacak nefes kredisi projesinin hayata geçirildiğini bildirdi. Üzen, Umuyoruz ki bu proje piyasalarımızın tedirgin olduğu bu günlerde Çanakkale ve Ülkemiz iş dünyamıza bir umut olacaktır dedi.
 
26-29 Ocak 2017 tarihlerinde gerçekleşecek EMİTT Fuarı hakkında Çanakkale Ticaret Borsası olarak markalarımızla Valiliğimiz çatısı altında yer alacağını belirten Başkan Üzen’e, Vali Orhan Tavlı, turizm ve yöresel ürünlerin bir bütün olduğunu, fuarda gezilecek yerlerin tanıtımının öneminin yanında, İlin lezzetlerinin de fuarda bulunması gerektiği düşüncesinde olduklarını belirtti.
Üzen, “Çanakkale olarak şansımız Sayın Vekillerimiz ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakan Yardımcımızın her zaman bizlere desteklerini sunmaları. Bizlerde bunu fırsata çevirmeliyiz. Bu fırsatlardan biri de Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının oluruyla Çanakkale’de mayıs ayında Borsamız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü evsahipliğinde Uluslararası Peynir Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bunun da sizlere önceden bilgisini vermek istiyoruz”dedi.
Başkan Kaya Üzen, “Çanakkale şanslı illerden bir tanesi ekonomik olumsuzluklardan en az etkilenen iller arasında.18 Mart 2017 tarihinde temelleri atılacak dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan Çanakkale 1915 Köprüsü Projesi ile Çanakkale’ye yatırımlar artacak, yapılacak köprü yatırımlar açısından İlimiz için itici güç oluşturacaktır.” dedi.

Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Vali Orhan Tavlı’ya Borsaya ziyaretlerinden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek “Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi
olarak Borsamızın faaliyet alanı olan tarım ve hayvancılık konusunda ilimiz ekonomisinin gelişmesi için yapılacak olan tüm çalışmalarda Kurumumuz adına her zaman sizlerin destekçisi olmaya hazırız” diyerek sözlerine başladı.

Başkan Abdullah Deniz konuşmasında, İlimiz turizmini geliştirmek, Bölgemizin tanıtımı ve gelişimini arttırmak adına çalışmaları başlatılan Babakale’den Yunanistan’ın Midilli adasına deniz seferlerinin başlatılması ile ilgili projeyi desteklediklerini, en kısa zaman gerçekleşmesini temenni ettiğini belirtti.

Başkan Deniz, "Babakale ile Midilli arasında deniz seferlerinin başlaması Çanakkale turizmine büyük katkı sağlayacak, gerek Troia, gerekse Babakale yakınlarında bulunan Apollon ve Alexandria Troas gezileri olacak. Midilli’de yaşayanlar şuan Ayvalık Limanını kullandığından, alışverişlerini buradan yapıyor. Babakale ile Petra Limanı arasında seferlerin başlaması halinde gerek Babakale, gerekse Ayvacık ve Ezine ilçeleri daha da modernleşerek, büyüyecek.
Abdullah Deniz, Balıkesir İl Sınırında olan Küçükkuyu ilçemizde bu gümrük kapısının olması Çanakkale’mize çok fazla katkı sağlamayacak. Biz bunu istemiyoruz. Eğer Babakale’nin yolları sıkıntılıysa, Ayvacık Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ünal Şahin’in belirttiği gibi Ayvacık Büyük husun köyünün altında bulunan Kadırga Koyu’nda limanın yapılması. Burada yapılacak gümrük kapısı ile Ayvacık dolayısıyla İlimiz kazanacak. Bu yerlerde esnafın satış yapabileceği yerler kurularak, bölge esnafının ekonomisine katkı sağlayacak. Midilli’de yaşayan halk alışveriş yapmak için daha yakın olan Babakale’ye deniz yolu ile 15-20 dakikada gelip buradan Ayvacık ve Ezine’ye giderek alışverişlerini yapıp yeniden adaya dönebilecekler. Ayrıca Küçükkuyu’dan Midilli’ye deniz mesafesi daha uzun. Bizlerin de düşüncesi İlimiz için Babakale yada Kadırga Koyu’nda limanın yapılarak, turizmin İlimize çekilmesi. Bu konuda yapılan çalışmaların kısa sürede sonuçlanmasını sizlerden talep ediyoruz” dedi.

Vali Orhan Tavlı konuşmasında, öncelikle Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine göstermiş oldukları evsahipliğinden dolayı teşekkürlerini iletti ve Ezine Gıda OSB’sinin son durumu ile bilgiler verdi. Çanakkale Valiliğince takibi yapılan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Sayın Vekillerimizin destekleri ile 2017 yılı programına alınan Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Çanakkale’ye, Bölge tarımına ve ekonomiye yapacağı katkıları belirtti.
Öte yandan Vali Orhan Tavlı Gelibolu Liman Projesi ile ilgili Meclis Üyeleri’ni bilgilendirdi.
 
Başkan Üzen, “Ezine Gıda OSB projesi ile ilgili olarak, bu proje yalnız Ezine’nin değil, tüm bölgenin kaderini etkileyecek önemli proje. Proje hayata geçtiğinde bölge üreticileri ile sanayicilerin önlerinin açılacak ve marka değerlerinin de katlanarak büyüyeceği düşüncesindeyiz. Bu konuda desteklerini esirgemeyen sizlere ve değerli vekillerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
 
Sohbet havasında geçen ziyaret sonunda Vali Tavlı, gösterilen misafirperverlikten dolayı Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyelerine teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.