Lapseki

seramik geleneğiyle ilgili bilgi verildi.

Seramik Müzesinde gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim elemanı ve seramik sanatçısı Şeref Doğan, katılımcılara “Mimaride Seramik Geleneğimizin Çağdaş Seramik Sanatına Yansımaları” konusunda bilgiler verdi.

Çanakkale Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi Çanakkale Seramikleri Çalışma Grubu tarafından Çanakkale Seramik Müzesi toplantı salonunda seramik üzerine söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye konuk olan seramik sanatçısı Şeref Doğan, katılımcılara, “Mimaride Seramik Geleneğimizin Çağdaş Seramik Sanatına Yansımaları” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.  Mimari seramik ile 25 yıldır ilgilendiğini anlatan Şeref Doğan, “Her aşama eserin, yeni özgün bir eser olarak anlam bütünlüğünün katmanlarıdır ki, seramiğin binlerce yıldır bünyesinde taşıdığı gizemli hazinesinin birikimlerinden oluşmaktadır.

Bu eşsiz birikmişlik özünde usta-çırak yöntemiyle yaşatılmaktadır. Seramiğin insana dair asırlardır zenginleşerek yaşatılan hala güncelliğini koruyan süreçleri; bünyesi, şekillendirmesi, kurutulması, dekorlanması, pişirilmesi, sırlanması, taşınması montajından oluşmaktadır.

Seramik; insanoğlunun ilk çağlardan beri farkına vardığı hayatındaki en önemli boşluğu dolduran ve ihtiyaçlarını karşılayan önce kullanım kapları olarak daha sonra sunu, tören kapları ve sonrasında tüm yaşamı kaplayan 6-7 bin yıllık geçmişi olan bir malzeme.

İnsanların zeka, görgü, beceri, bilgisi herkesin sırrına erdiği, hayallerini hayata geçirebildiği muhteşem bir malzeme. İnsanoğlunun uzun yıllardır hayatında en fazla kullandığı en uzun ömürlü malzeme diyebiliriz” dedi.