“Kafalar Netleşince Oylar Artıyor”
Boğaz TV ekranlarında Bünyamin Nami Tonka’nın hazırlayıp sunduğu Siyasetin Nabzı Programına konuk olan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, önümüzdeki Pazar gerçekleşecek Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla alakalı açıklamalarda bulundu. İlçe ilçe, belde belde, köy köy gezerek 16 Nisan’da neden evet denilmesi gerektiğini anlattıklarını kaydeden Başkan Yılmaz, "Biz iktidar temsilcisi görevlileri olarak, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ev ev, köy köy geziyoruz. STK'ları, beldeleri geziyoruz. Ama genel anlamda baktığımızda, son 15-20 gündür epey bir değişiklik görüyoruz. Biz de bunu hissediyor ve vatandaşlarımızın sağduyusuna inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları evet de verse hayır da verse başımızın üstünde yeri var. Saygımız sonsuz. Biz sahalarda gezerken fark ediyoruz. Özellikle Avrupa'nın baskısı, açık oynanan kartlar, milleti uyandırmaya başladı. Biz Terör örgütleri destekliyor dedik ama artık iş değişti. Karşımızda topyekün bir güç var ki eğer biz Türkiye olarak büyük bir devlet olacaksak, bu coğrafyada söz sahibi olacaksak, daha çabuk kararlar alabileceksek, torunlarımıza daha iyi bir gelecek bırakacak olursak, bu bölgede Türkiye'nin söz sahibi olabilmesini istiyorsak 'Evet' denmesi gerektiğini gittiğimiz her yerde anlatıyoruz" dedi.
“Gençlerimize Güvenmeliyiz, İnanmalıyız”
Yeni Anayasa maddeleri arasında yer alan 18 yaşında seçilme hakkı hakkında yorum yapan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz "Keşke 18 Maddelik Anayasa paketi değil de CHP-MHP-AK Partinin anlaştığı bir anayasa değişikliğine gidilseydi bugün. Daha iyi olurdu. O Anayasa paketinde 18 değil de daha fazla maddeler olurdu. Ama anlaşamadılar. Kaldı ki bu 18 Madde sadece AK Partinin hazırladığı maddeler değil. Bunun içinde MHP'nin de ortaklığı var. Ben Belediye Başkanı değil de bir vatandaş olarak isterdim ki üç partinin de birleştiği bir anayasa ile karşımıza çıkılsaydı. Şu anki Anayasa 82 Anayasası ama bazı değişiklikler yapıldı. Buna rağmen çok sıkıntılı maddeler var. Diğer maddeler de önemli ama bugün en çok tartışılan madde 18 yaşında seçilme hakkı. Gençlerimize güvenecek miyiz, yoksa güvenemeyecek miyiz? Bakılacak olursa 20-22 yaşlarında hakim, savcı, siyasi olarak da il başkanları, ilçe başkanlarımız var ama Milletvekili seçimleri geldiğinde 'sen dur yaşın tutmuyor' diyoruz. Hep demiyor muyuz geleceğimizin teminatı gençler diye. O yüzden gençlerimize güvenmeliyiz, inanmalıyız" dedi.
“Güçlü Olmak İçin Çift Başlılık Kalkmalı”
Geçmişte yaşanan siyasi kavgaları ve çift başlılık nedeni ile yaşanan istikrarsızlıkları hatırlatan Eyüp Yılmaz şöyle devam etti; "Anayasa Maddelerden biri de çift başlılığın kalkması. Evet çift başlılığın kalkması gerekiyor. Daha önce 367'nin gelmesi ile beraber ve Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden itibaren çift başlılık kalkmış oldu. Mevcut anayasada zaten Cumhurbaşkanının çok fazla sayıda yetkisi ver ama sorumluluğu yok. Yeni yasa ile çift başlılık ortadan kalkacak. Kararlar daha çabuk verilecek. Milletvekili seçildikten sonra 'Ben bakan olacak mıyım?' diye düşünmeyecek görevi ne ise onu yapacak. Bunların hepsi Türkiye'nin daha çabuk karar vermesini sağlayacak. Dışarda gezdiğimizde kimse, ‘neden bu madde şöyle yapıldı da böyle yapıldı da’ diye sormuyor. Hep demogoji üzerinden gidiliyor. Böyle olunca da iş farklı yönlere gidiyor. Halbuvki tartışmamız gereken Türkiye büyüyor, Türkiye gelişiyor, gelişmeye de devam edecek, ekonomisinin daha da büyümesini istiyoruz. Bunları yapmak için de güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Bugün Avrupa'nın da bize karşı çıkmasının sebebi bizi güçlü görmek istemedikleridir. Bunlar istiyor ki eskisi gibi koalisyonlar olsun. İMF'ye muhtaç olalım diye Türkiye'ye karşı geliyorlar."
“Başkanlık Fikri Birden Bire Çıkmadı”
Önceki liderlerin de başkanlıktan yana olduğunu söyleyen Yılmaz, "İnsanlar Cumhurbaşkanını kabulleniyor ama 'ondan sonra ne olacak' diyorlar. Buna da %50+1 olan milletimiz karar verecek. Kaldı ki başkanlık sistemi bugün ortaya çıkmadı. Rahmetli Özal'ın, Rahmetli Demirel'in, rahmetli Türkeş de zaman zaman çıkıp dediler ki başkanlık sistemi gelse daha iyi olur dediler. Onlar da çok haklıydı çünkü bu güne kadar Cumhurbaşkanı ile Başbakanlar hep kavga etmişler. Gençler O dönemleri bilmez ama biz o kavgaları çok iyi biliyoruz" dedi.
“Kafalar Netleşince Oylar Artıyor”
Yılmaz, yeni Anayasa ile ilgili en çok sorunun Cumhurbaşkanının Meclisi feshetmesi ile ilgili geldiğini belirterek, ‘fesih’ kelimesinin kendisine göre yanlış olduğunu aktaran Yılmaz, "Başbakanlık ortadan kalkınca ne olur? Halkın bir endişesi de bu oluyor. Hem Tayip beyden sonra ne olacak ve bu yardımcılar nasıl gelecek. Yardımcılar seçilmeden gelecek. Birde Meclisi feshetme yetkisi ile ilgili çok soru geliyor. Halbuki tek taraflı bir fesih yok. Fesih yanlış bir kelime bence. Çünkü fesih dediğimizde ortadan kaldırma oluyor halbuki Yeni Anayasada seçime götürme var. Eğer Cumhurbaşkanı bir şekilde Meclisi seçime götürürse kendisi de seçime gidiyor. Zaten mevcut yasada da geçtiğimiz 7 Haziranda yapılan seçimin ardından koalisyon kurulamayınca Cumhurbaşkanı zaten meclisi yeniden seçime götürdü. En çok soru bize buradan geliyor. Vatandaşın önceden kafası karışıktı ama köy köy gezip anlatınca bu karışıklıklar yavaş yavaş kayboldu. Kafalar netleşince oy oranlarının da arttığını görebiliyoruz" diye konuştu.
“16 Nisanda 'Evet' demeliyiz”
Evet için AK Parti’nin canla başla çalıştığını belirten Eyüp Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; "Avrupalılar bizi Suriye, Irak gibi devletlerin durumuna getirmeye çalışıyor. Tam da bunun için 16 Nisanda 'Evet' demeliyiz. Milliyetçi Hareket Partisi dostlarımıza buradan özellikle seslenmemiz lazım. Allah Devlet Bahçeliden razı olsun geldiler tartıştılar ve bu 18 maddeyi önümüze koydular. Milliyetçi Hareket Partili arkadaşlarımız da bizim ile beraber bu konuya sahip çıkmalılar. Ülkücü kardeşlerimiz sahip çıkmalı. Evet sahip çıkanlar var ama bir o kadar da muhalefetini yapanlar var. Bu sadece AK Partinin ya da MHP'nin 18 maddelik Anayasa değişikliği değil ikimizin ortak kararı. Bunun için hep birlikte Sahip çıkmalıyız."