Milli Tarım Projesinin Organik Tarım bileşeni kapsamında Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması amacıyla, Gökçeada ve Bozcaada’nın da “Organik Tarım Adası” olarak planlanması halinde adalara getireceği avantajlar ve dezavantajlar hakkında bilgilendirme toplantısı Çanakkale’de yapıldı.
Toplantıya; Vali Orhan Tavlı, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, İl Genel Meclis Başkanı Ömer Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Şube Müdürü Hasan Yılmaz, Bakanlık yetkilileri, İlgili Oda ve birlik başkanları, İlgili kurum temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ tarafından “ Organik Tarım Havzası” bilgilendirme sunumu ile başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görevli Ziraat Mühendisi Hülya Erdemir Yağlı tarafından “Organik Tarım Havzası” hakkında yapılan konuşmanın sonrasında Vali Orhan Tavlı’ nın konuşması ile devam etti. Gökçeada ve Bozcaada’nın hem tarım yönünden hem de turizm yönünden en önemli iki ilçe ve ada olduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı, “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, 2017’nin ikinci Altı Aylık Eylem Planında Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimizin organik tarım adası ilan edilmesiyle ilgili çalışma yapılması planlanmış” dedi.
Çanakkale’nin bir tarım şehri olduğunu dile getiren Vali Orhan Tavlı konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık temsilcisi arkadaşlar burada bir etüt çalışması yapacaklar. Etüt çalışması öncesinde sizlerle birlikte olup fikir alış verişinde bulunmak istiyorlar. Ankara’daki bürokraside Çanakkale’nin akla gelmesinin sebebi de bizim çiftçimizin organik tarım konusunda bilinçli olması. Hepimizin de bildiği gibi halkımızın alım gücü arttı. Tüketici artık bilinçli, öyle olunca raflarda organik ürünleri tercih etmekte. Tabi bizler de Çanakkale olarak buradaki ekonomik alandan daha fazla nasıl üreticimizi nasiplendiririz. Bunun çabası içerisindeyiz. Özellikle bugün burada Gökçeada dile geldi. Gördüğümüz kadarıyla Gökçeada’da organik tarım yönünde bir çalışma var. Özellikle hayvancılık ve zeytincilik güzel görünüyor. Ada da su problemi de yok, bunlar adanın artıları. Benim öngörüm Gökçeada’nın, önümüzdeki 5 yıl içerisinde özellikle tarım ve turizm alanında yıldızının parlayarak, lokomotif bir ilçe olacağını düşünüyorum. Bu nedenle Özellikle organik tarımla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü kolaylık Çanakkale Valiliğimiz tarafından gösterilecektir. Bunun bilinmesini istiyorum. Gökçeada’nın organik havza ilan edilmesi ile ilgili katılımcıların görüşleri önemli görüşlerinizi almak istiyoruz. Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.
Toplantı katılımcılarla görüş alışverişinde bulunulması ve yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi ile son buldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılı “İkinci Altı Aylık Eylem Planı” kapsamında Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Tunceli, Hakkâri, Şırnak, Siirt illerinin “ Organik Tarım İlleri” ve Gökçeada ve Bozcaada’nın da “Organik Tarım Adası” ilan edilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda Çanakkale ilinde Gökçeada ve Bozcada ilçelerinde bulunan Sivil toplum Kuruluşları ve üreticiler tarafından bu iki adanın Organik Ada ilan edilmesi durumda avantajları ve dezavantajları değerlendirilip bu ilçelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılacak etüt çalışmalarının sonunda organik ada ilan edilip edilmeyeceğine karar verilecektir.