Güncel

Meslek Yüksekokullarının Sorunları Masaya Yatırıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü (MEYOK) toplantısı İlahiyat Fakültesi Dekanlık toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yavuz, MEYOK Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Erdal Demir ile MYO müdürlerinin katıldığı toplantıda; okullardaki doluluk oranları, kontenjanlar ile MYO’ların sorunları masaya yatırıldı. 

Öğrenci Sayısının Arttırılması Konusunda Popülist Yaklaşımlardan Uzak Durulmalı
Öğrenci sayısının arttırılması konusunda, popülist yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğine değinen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Devlet üniversitelerinin içerisinde bulunduğu bir kıskaç var. Öğrenci sayısının arttırılması konusundaki popülist yaklaşımlardan uzak durulmalı.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bazı Bölümlerin Kapatılması ya da Desteklenmesi Konusunda Çalışma Yapmak Gerekiyor
“O bölümü şurada açarsınız ama burada açamazsınız dediğimiz zaman hemen “bizim başımız kel mi” tarzı yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Mesela Yenice’deki şu bölümü kapatıyoruz dediğimizde çıkacak yansımaları tahmin edebiliyorum. Öğrenci gelmiyor durumunu anlatamazsınız, bu imkânsız. Böyle olacağını da biliyoruz ama bunu yapmak zorundayız. Kamu kaynaklarını doğru harcamak gibi sorumluluğumuz var. Bu hem vicdani bir sorumluluk hem de yasal sorumluluk. Bunu biz yapmazsak kimse yapmayacak. Onlar yanlış anlasa da biz doğruyu yapıyoruz. Onların faydasına olan bir şey yapıyoruz. Günümüz şartları açısından yanlış bölümü kapatıp doğrusunu yerine koymaya çalıştığımızı anlatmamız gerekiyor. Elbette okulu zayıflatmak gibi bir niyetimiz yok. Hangi bölümlerin kapatılması ve hangilerinin desteklenmesi konusunda çalışma yapılması gerekiyor. Ezine ya da Bayramiç’te gıda ile ilgili bölümlerin güçlendirilmesi gibi. Aynı isimli bölümlerin sayısının azaltılması yönünde de bir çalışma yapılması gerekiyor. 

Sınavsız Geçiş Kaldırıldı, Bunda Geriye Dönüş Olmamalı
Sınavsız geçiş kaldırıldı, buna hepimiz sevindik. Bunda hemfikiriz. Bu konunun tekrar geriye gidişinin de olmaması lazım. Gelen baskıya rağmen geri adım atılmadıysa umarız bundan sonra da atılmayacaktır. Bu MYO’larda kalite anlamında olması gereken bir şeydi. Her ne kadar şu günlerde sınavların kaldırılması gibi ortalarda söylentiler dolaşsa da YÖK açısından bu asla söz konusu değil. Belki sınav sisteminde değişiklik olabilir üniversiteye geçişte ama sınav mutlaka olacak. Sınavsız geçişler kaldırılınca kontenjanlarla ilgili bir sıkıntı ortaya çıktı. En azından şu aşamada konuşmamız gereken bir durum.” 

MEYOK Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu ise kontenjanlarla ilgili yaşanan sıkıntının Türkiye genelindeki tüm MYO’larda yaşanılan bir sorun olduğuna belirterek ”Ek kontenjan kayıtlarından önceki duruma bakıldığı zaman oldukça dramatik bir durum var. Bu, sadece bizim üniversitemizin sorunu olmaktan çok, Türkiye genelinde MYO’larda yaşanılan bir sorun. Buna, yeni uygulamayla yapılan sınavsız geçişi sonlandırma mı sebep oldu yoksa başka nedenleri mi var, bu seneki uygulamadan sonra yapılacak değerlendirmelerle ortaya çıkabilir. Bunun katkısı olacağı tabi ki kabul edilebilir. Öğrenciler eskiden hedefsiz şekilde o bölümleri dolduruyordu, MYO’lar ise bundan şikayetçiydiler. MYO’larda kalitenin arttırılması adına böyle bir uygulamanın olmasını hep istemiştik. Böyle bir sonucu beklediğimizi söyleyemem. Bu kadar kontenjan açığı olabileceğini düşünmüyordum. Doluluk oranlarının %52-58’lerde kalmaması lazım %70 - %80’lere çıkmış olması lazım. Türkiye genelinde MYO’lar belki yeniden kendini kontrol etmesi gerekiyor. YÖK’ün MYO’lara bakışında belki bir değişiklik gerekebilir. Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokulları konusunun değerlendirilmesi, sorunun çözümü için bir adım olabilir. “ şeklinde konuştu. 

Öğrenci İşleri Daire Başkanı Erdal Demir ise kayıt, kontenjan ve doluluk oaranlarına dair bilgilendirmelerde bulunarak “Öğretim yılı başlamadan önce YÖK’E gönderdiğimiz kontenjan sayısı 12.180 idi. Lisanslarda ilk yerleştirmelerde %97 oranında doluluk sağlamamıza rağmen özellikle meslek yüksekokullarında bu sayı ek kontenjanda %11’e düştü. YÖK’e bağlı tüm önlisans programlarında Türkiye ortalaması doluluk oranı şu anda %10. ÇOMÜ %11 seviyesinde. Yani bu öğretim yılı başında fiilen kayıt yaptıran öğrenci sayımız 8664. Boş kalan kontenjan sayısı ise 3349. Şu anda 45 önlisans programı 3 tane lisans programımız 10 kişi ve altındaki veriye sahip. Uygulama ilkesi olarak ne yapacağımızı karara bağlayıp YÖK’e bildireceğiz. Bazı üniversiteler cevap almış, bazı üniversiteler tamamen kendisi yetkili kılınmış“ dedi.