Tarım

Çetin, ayçiçeği sezonunu değerlendirdi

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Çetin ayçiçeği sezonu ile ilgili, sektördeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Çetin ayçiçeği sezonu ile ilgili, sektördeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

ÇTB Yağlı Tohumlar Sektör Kurulu temsilcisi Birol Çetin,” Yağ, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve temel gıda maddelerimizden biri olduğu için 'olmazsa olmaz' konumdadır. Bizim en temel noktamız, üründe ve fiyatta istikrar ve öngörülebilirliktir. Ayçiçeği hasadının tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde Karadeniz Havzası'ndaki ülkelerde ve ülkemizde yaşanan rekolte eksikliğinin etkisiyle alım fiyatlarında normal kabul edilemeyecek dalgalanmalar yaşanıyor. Örneğin Çukurova'da 2 bin 950-3 bin 100 lira ile başlayan alımların, İç Anadolu ve Trakya'da 3 bin 750 lirayı geçtiğini 4000 liraya geldiğini görüyoruz” dedi.
İl özelinde bilgilerde paylaşan Birol Çetin, Çanakkale’de ise ülke genelinden farklı olarak rekolte eksikliği olmadığını ürünün kalitesinin yüksek olduğunu belirtti. İl genelinde 214 bin dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeğinden toplamda 65 bin ton hasat alınmasının beklendiğini belirten Birol Çetin geçen yıl üretimin 62 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. İthalata bağımlı bitkisel yağ sektörünün dünya pazarlarındaki üretim rekoltelerinden ve fiyat dalgalanmalarından etkilendiğini de belirten Birol Çetin, şu değerlendirmede bulundu: “Yerli üretimden eksik kalan yağlı tohum ihtiyacımızı uzun yıllardır Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkeleri ile Karadeniz Havzası'ndan karşılıyoruz. Ülkeler doğal olarak önce kendi ihtiyaçlarını güvenceye alıyor, kalanını ihraç ediyor. Gıda lojistiğinin zora girdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yaşadığımız şu günlerde gıda arzının güvenliği pandeminin doğrudan ve dolaylı etkileriyle daha da önem kazandı. Bu konuda acil önlem alarak, yağlı tohum ve türevlerinde 'stratejik stok' oluşturulması gerekiyor. Stok azaldığında, ham madde aldığımız ülkelerde fiyatlar yükseliyor. Stok azlığı fiyat artışı olarak tüketiciye de yansıyor.”