Lapseki’de Kabotaj ve Denizcilik Bayramının 95'üncü yıl dönümü sade bir törenle kutlandı.
Lapseki’de, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğümü Organizesinde Lapseki Belediyesinin Katkılarıyla Kabotaj ve Denizcilik Bayramı, Deniz Şehitleri ve Tüm Şehitlerin Anısına sahilde Denize Çelenk Bırakma Töreni ile sade bir törenle kutlandı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise ilçe Gençlik Hizmetleri ve spor müdür vekili Zafer Çelik Yaptı Çelik” 1 Temmuz 1926 tarihinde, Yeni Kurulan Türkiye Cumhuriyet’inde çok önemli olan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş olmakla birlikte denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur.
Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli boğaza ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, staratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir.
Denizler, Ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan Büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan ve yukarıda kısaca değindiğim Kabotaj Kanununun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.
Kabotaj Kanunu’nu denizlere sahip çıkılması bilinci oluşturmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşıdır. Türkiye dış ticaret yükünün önemli bir bölümünün denizyolu ile taşımaktadır. Denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikalar son yıllarda yoğunlaşarak artmaktadır. Bu çalışmalar sonucu, dünya denizciliğinin kurallarını belirleyen, denizcilik politikalarına yön veren IMO'nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) verilerine göre deniz ticaretimizin ekonomimize katkısı giderek artış göstermektedir. 2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun 50 milyon DWT'ye ( 56 Milyon Ton) ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alınması hedeflenmektedir.
Boğazın İncisi güzel ilçemiz Lapseki’de son yıllarda almış olduğu yatırımlar ile gösterdiği gelişim, dönüşüm ve değişimle ülkemizin gözbebeği olan yerleşim yerlerinin başında yer almaktadır.
Üç tarafı denizler ile çevrili bu cennet yurdu bizlere vatan yapan, bu vatanı koruyan, geleceğe taşıyan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyorum. 1Temmuz Kabotaj Bayramımızı kutluyor, saygılar sunuyorum”dedi.
Lapseki Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya önderliğinde bir araya gelen protokol üyeleri deniz şehitleri anısına çelenk sunumu yaptı.
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile etkinlik sona erdi. Kaymakam, Dr. Fatih Çelikkaya, Garnizon Komutan vekili Mot. Asb. Kd Bcvş. Ismail Bayar ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz 'Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun' mesajı taşıyan çelen bıraktı.
1Temmuz Kabotaj Bayramımı etkinliğine siyasi parti temsilcilerinden AK Parti ilçe başkan yardımcısı Ahmet Evran ve teşkilat başkanı Murat Gürşen CHP ilçe başkanı Yaşar Şaban Genç katıldılar.
Ayrıca Lapseki İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü Ali Kaçan katılımcılar arasındaydı.
Ercan Özçetin