Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadasındaki Alçıtepe köyünde bulunan Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi arkasına yapılan 1915 Siper Canlandırması projesiyle, 107 yıl önce Çanakkale Kara Savaşları’nda asırlar boyu unutulmayacak bir destan yazan Mehmetçiğin anı, günlükleri ve dönem fotoğrafları seçilerek siperlerde yaşanan bir günü anlatılacak.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Alçıtepe köyünde 1915 Hilal-i Ahmer Hastane Sergisi arkasında yapılan 1915 Siper Canlandırması projesiyle, kahraman Mehmetçiğin anı, günlükleri ve dönem fotoğrafları seçilerek siperlerde yaşanan bir gün,  anlatılacak. Siperler, 235 metre uzunluğunda ve 12 bölümden oluşacak.
Çalışmaları devam eden 1915 Siper Canlandırması projesini yerinde inceleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda 8,5 aylık süreçte siperlerin çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Siperlerin, Mehmetçiğin yeri geldiğinde çatıştığı, ileri atıldığı, hücum ettiği, kimi zaman dinlenip uyuduğu, yemek yediği, günlerce içinden çıkmadığı, "Çanakkale geçilmez" destanının yazıldığı alanlardan olduğunu ifade eden Kaşdemir, burasının dünyada siper savaşlarının en çetin yaşandığı muharebe alanlarından biri olduğunu vurguladı.
Birinci Dünya Savaşı döneminde bir siperin yüksekliği ve genişliği 2 metre civarında olduğunu belirten Kaşdemir, " Biz Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu siper canlandırma işinde yaklaşık 235 metrelik bir çalışma yaptık. 12 bölümden oluşan bu çalışmada Mehmetçiğin dinlenme, yemek pişirme, uyuma, gözetleme, hücum etme anlarını, birçok faaliyeti burada canlandırılmış olacak” dedi.

Ercan Özçetin