Kepez Belediyesi Şubat Ayı Belediye Meclis Toplantısı Turhan Mildon Kongre Merkezi’nde yapılan birleşimle gerçekleşti. Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajından su alamayan Kepez Belediyesi'nin su krizi yaşanması ihtimaline karşı 6 kuyunun açılması için meclisi gündemine ek olarak bütçe aktarılması için önerge verildi. Önerge tartışmalara neden olurken, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, "Hepimiz için zor durum. Yarın Allah göstermesin bir deprem hareketi olsa kuyular anında bir gecede sonlanır. Ya da bir kuraklık görüyorsunuz henüz daha kar yağmadı. Yağmur yağmadı. Biz bunun farkındayız. Siz burada şimdi popülist yaklaşımla bize bir akıl veriyorsunuz ama biz zaten bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Biz bu operasyonu yaptığımız zaman en az 3 yıl Kepez'i suyla ilgili bir sorununu çözmüş olacağız. Ham su ve arıtılmış su sorununu çözmüş olacağız" dedi.
Kepez Belediyesi Şubat Ayı Belediye Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda kuyu çalışmalarına değinen Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, "Malumunuz Kepez Belediyesinde göreve geldiğimizde 4 yıl önce 11 bin nüfusu vardı ve bu süreçte şu anda yaklaşık 20 bin 250 civarına yaklaştık. Bu dört yıllık süreçte yaklaşık yüzde 85 civarında kentimiz büyüdü ve bu süreç içinde altı adet kuyu ile devraldığımızda, şimdi gelinen noktada yaklaşık 12 kuyuyla hizmet ediyoruz. Bazen dönem dönem içlerinde arıza yapanlar oluyor, motorları yananlar oluyor. Ya da malum kuraklıkla ilgili de sorunlar yaşadığımızda bazı kuyulardan tam da verim alamıyoruz. Şu anda son bir aydır suda dönem dönem hafta sonları ve arıtmayı da çalıştıramıyoruz. Doğrusu bu kış günlerinde ucu ucuna giderken yaz dönemini ve kentin hızla büyüdüğünü de göz önünde bulundurarak, altı tane kuyu açacağız. Artı tüm kuyuların toplandığı bir toplama deposu ve oradan da transferle arıtmamıza göndereceğiz. Bununla ilgili bir aktarım yapmak zorundayız. Aksi takdirde yaz döneminde maalesef susuz kalabiliriz. Evet bu aktarmaları yaptığımızda bu ihaleyi gerçekleştirip bu kuyuları çok hızlıca hayata geçirmemiz lazım” dedi.
İçme suyu ekipleri ile WhatsApp grubu olduklarını ve durumlar güncel takip ettiklerini , karşılaştıkları durum karşısında uykularının kaçtığını belirten Başkan Arslan, "Görevli arkadaşlar, günde iki kez kuyuların seviyelerini ve sertliklerini bana gönderiyorlar. Vallahi uykusuz geceler geçiriyorum. Çünkü malum ne kar yağdı ne yağmur yağdı ve kuraklıkla da hızla sorunlar büyüyor. Durum bundan ibaret” diye konuştu.
"Bu hatlardan soralım ve baraj suyu kullanalım"
Kalıcı çözümlerin bulunması, kuyuların kalıcı çözüm olmadığını belirten Kepez Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Erkan Kürşat Ertürk, "Verdiğiniz sayılara göre siz görevi devraldığınızda 6 tane kuyumuz vardı şu anda 12 kuyumuz var. Bir 6 tane daha açacağız 18 bir beş yıllık dönemde üçe katlamış olacak kuyu sayısı. Evet bir gereklilik vardır buna itiraz ama kepez sürekli büyüyen bir yer . Bir 18 tane daha açarak Kepez Ovası'nı sondaj kuyusu haline mi getireceğiz? Bu bir çözüm yolu değil. En başından beri biz bu arıtma yapılmadan önceden beri hep söyledik. Çanakkale belediyesiyle bir protokol yapılarak, biliyorsunuz baraj suyunu kullanmak Çanakkale Belediyesi'nde ve Devlet Su İşlerinde. Devlet Su İşleri tarafından Çanakkale Belediyesi'nde devredilen bir arıtma tesisi ver. İçimizden Güzelyalı’ya Çanakkale Belediyesi'nin su hattı gidiyor. Bu hatlardan soralım ve baraj suyu kullanalım. Kepez'i kuyu suyuna mahkum etmeyelim dedik. Çünkü şu an bu kuyulardan su yetmiyor. Bir 10 yıl sonra gene yetmeyecek ve yaptığınız hesaplara göre Bakarsak Kepez Ovasını da biz sondaj kuyularına teslim etmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Ardından konuşan Başkan Arslan, “Sizin yaptığınız tespiti biz üç yıl önce yaptık. Nurdan Bey'le diğer arkadaşlar kuyu açmakla bu sorunun çözülmeyeceğini üç yıldır biz söylüyoruz zaten. Kuyu açarak bu sorunu Kepez'in ham su sorununu çözemeyiz. Ve biz yarın bir deprem hareketinde, yarın bir kuraklık oluştuğunda kuyular eğer görevini yapmazsa yeterli suyu vermezse Kepez halkı susuz kalır. Buradan sorumlu biz değiliz dedik. Ve ben Çanakkale Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü'ne dilekçem var. Resmi kayıtlarda var. Bakın Çanakkale Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğüne Kürşat Bey politika yaparken siyaset yapıyorsunuz anlıyorum ama bizde de haksızlık etmeyin kardeşim. Çünkü biz gerekli adımı zaten attık. Bir buçuk yıl önce devlet güçleri Çanakkale Şube Müdürlüğüne, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ve Çanakkale Valiliği'ne Kepez'in hızla büyüdüğünü, kuyularla sorununu çözemeyeceğini bizim Atiksar Barajı'ndan su almamız gerektiğini resmi yazılarla bu üç kuruma bildirdik. Yetmedi, ben Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne gittim. Balıkesir'e de resmi olarak bildirdik. Hem Balıkesir Bölge Müdürlüğüne hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne sonuç yok” ifadelerini kullandı.
"Kentin hızla büyüdüğünü anlattım"
Yapılacak yatırımla Kepez’in üç yıllık su sorununun çözüleceğini söyleyen Başkan Arslan, "Hepimiz için zor durum. Yarın Allah göstermesin bir deprem hareketi olsa kuyular anında bir gecede sonlanır. Ya da bir kuraklık görüyorsunuz henüz daha kar yağmadı. Yağmur yağmadı. Biz bunun farkındayız. Siz burada şimdi popülist yaklaşımla bize bir akıl veriyorsunuz ama biz zaten bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Biz bu operasyonu yaptığımız zaman en az 3 yıl Kepez'i suyla ilgili bir sorununu çözmüş olacağız. Ham su ve arıtılmış su sorununu çözmüş olacağız. Hemen bunu martın ortasına doğru inşallah yapacağımız yaptığımız planlamaya göre bu tesisi hem altı kuyuyu hem toplama deposunu hayata geçirmiş olacağız. Bitirdikten sonra görüşmelerimizi tekrar devam ettireceğiz. Ben yaklaşık 2 ay önce tekrar gittim bölge müdürlüğüne. Kentin hızla büyüdüğünü anlattım. Onlar da farkında. Ama şu anda Akhisar Barajı'nda da doluluk seviyesi yüzde otuz küsürlere düştü Şu anda veremeyiz diyorlar. Çanakkale Belediyesi'nin suyunu alabilmemiz için de bununla ilgili de yatırım yapmamız lazım. Evet. Devlet Su İşleri Çanakkale Belediyesi'ne tesisi teslim etti. Ama kardeşim o tesisteki suyu da buraya bir hat çekmek Gerekiyor. Yine bir terfi merkezi yapman gerekiyor. Bununla ilgili hepsi, bunların hepsi bir süreç alacak. Biz bu günü günü kurtarmalıyız” diye konuştu.
"Biz bilmiyor muyuz? "
Yaşanan kuraklığa Karşı Çanakkale Belediyesi'nin de alternatif çalışmalar yürüttüğünü belirten Başkan Arslan, "Şu anda Çanakkale'nin Kepez'in içinden geçen Dardanos ve Güzelyalı hattının borusu sadece o bölgelere yetiyor. Biz bununla ilgili iki tane CHP Belediyesi dedin bize akıl verdin suçladın ama biz bunları görüşmüyor muyuz zannediyorsun? Ama Kepez'in içinden geçen boru sadece Dardanos'a ve Güzelyalı'ya yetiyor. Teknik olarak biz bunları da görüştük Çanakkale Belediyesi'yle. Onlar da vermeye hazır bu suyu. Daha önceki yıllarda da Kepez Çanakkale'den su almıştı. Ama Çanakkale'den suyu aldığın yerin ucuna şeyi sayacımı bağlarlar. Senin Çanakkale'den aldığın su kaç paraya mal olur biliyor musun? Ve şu anda Çanakkale, Atiksar Barajı'ndan suyunu alıyor ve alternatif olarak onlar da Sarıçay havzasına kuyu açıyorlar. Şu anda Devlet Su İşleri Umurbey Barajı'ndan Çanakkale Atiksar Barajı'na hat çekip Aatikhisar Barajındaki su seviyesini yükseltmeye çalışıyorlar. Çünkü şu anda Çanakkale bile tehlikede. Çanakkale'de şu anda Atikhisar'dan suyu alırken alternatif olarak ilave su kuyuları açıyor. Biz şimdi bu su kuyularıyla birlikte en az 3-4 yılı Garanti altına alacağız. Ondan sonra da ilk hedefimiz barajdan ham suyu almak. Biz bilmiyor muyuz? Maliyet hesaplarını ben bilmiyor muyum?” dedi.
"Göreve geldiğimiz dört yılın tablosunda 1 milyon 766 bin liralık bir maliyet var"
Kuyulara yönelik yatırım yapılmadığı sürece Kepez’in Mart ayından itibaren su sorunu yaşayacağının altını çizen Başkan Arslan, “Kuyu suyunu efendim arıtmak, arıtmanın maliyetiyle yağmur suyunu, kar suyunu, arıtmanın maliyetini biz bilmiyor muyuz? İçme suyundaki bu rakamları ne kadar yüksek olduğunu ve bana ne kadar büyük bir acı verdiğini siz bilemezsiniz. Göreve geldiğimiz dört yılın tablosunda 1 milyon 766 bin liralık bir maliyet var. 2022 yılında içme suyu maliyetimiz bu. Buna suyu arıtma tesisi ve kimyasal dahil değil.Tesis çalıştı. İller Bankası müteahhitti bir yıl taahhütlüyle o çalıştırdı. Dolayısıyla oradaki içme suyu arıtma tesisinin elektriğini müteahhit ödedi. Ayrıca onun eee makinenin kullandığı kimyasalı da biz ödemedik. Bu yıl biz kimyasala yaklaşık üç milyon lira daha ilave koyacağız buraya gelecek. Su maliyetlerinin çok yüksek olduğunu bizim su fiyatımızın da kamuoyundaki piyasadaki diğer çevre belediyelere göre düşük kaldığımızı ama bir zam yapmamız gerektiği önerildi. Ben de dedim ki ya zaten her şeye zam geliyor. Ekonomik ülkenin ekonomik tablosu ortada zam yapmayalım dedim ve yapmadık. Bu yatırımı yaptıktan sonra yapmak zorundayız. Yapmadığımız takdirde Mart ayından itibaren su problemi yaşamaya başlarız” şeklinde konuştu.
Günü kurtarmak için yapılan çalışmalar nedeni ile sorunların giderek büyüdüğünü söyleyen AK Parti Kepez Belediyesi Meclis Grup Başkan Vekili Erkan Kürşat Ertürk, "Hem çöpte hem suda geldiğimiz tablo sadece günü kurtarmak için yapılan çalışmalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Daha ileriye dönük bakış açısıyla bir yönetim uygulansa bu durumda olmazdık” dedi.
Ardından altı adet içme suyu kuyusu açılması amacıyla yeraltı suyu üretim montaj yapılması, içme suyu, toplama ve transfer deposu işinin işi ihalesi için 7 milyon 45 bin TL tutarındaki ödeneği, içme suyu, tesisi, yapım giderleri tertibine aktarılması önergesi CHP ve İYİ Parti Meclis Üyelerinin evet, AK Parti Meclis Üyelerinin çekimser oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.
Tuğba Kulasoy