15 Temmuz demokrasi ve milli birlik günü, Lapseki’de İlçe mezarlığının bir bölümünde bulunan, Lapseki Şehitliğinde Atatürk Anıtına Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk tarafından çelenginin sunulmasının ardından anıta Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk ,Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emrah Toprak, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, tarafından buket bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okuması, şehitliklere karanfil bırakılmasının ardamdan Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Dua okunması ile başladı.
Daha sonra Sahilde Şehitler cami mevlid-i şerif programı düzenlenendi. 
Şehitler Camiinde ilçe merkezdeki camilerde görevli imam ve müezzinler tarafından  Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başlayan program Mevlid-i Şerif ve Dua okunması ile son buldu.
Gün içerisinde program dâhilinde görevlendirilen kamu görevlilerince Şehit yakınları ve Şehit kabirleri ziyaret edilecek.
Lâpseki Hükümet Konağmda “15 Temmuz Gecesi Tiirkiye ve Lapseki” Konulu Fotoğraf Sevgisi düzenlenecektir. Sergi açılışı  yapılacak.
Akşam ise Şehitler Meydanindan başlayip 15 Temmuz Şehitler Parkında son bulacak olan Milli Birlik Yürüyüşü yapılacak.
l5Temmuz Şehitler Parkında 21.00’de saygi duruşu ve İstiklal Marşının ile başlayacak olan program Kuran-i Kerim Tilaveti ve Dua okunmasi, Mehteran gösterisi, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarin yapilmasi, şiir okunmasi, 15 Temmuz fotoğraf ve film gösterimi, Cumhurbaşkanımız Sayin Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayindan konuşmalari, Lapseki İlahi Grubu Program, 15 Temmuz Temali Tiyatro Gösterisi ve saat 00:13 ‘te Sela okunması ile program sona erecektir.
 
Ercan Özçetin