Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Ticaret Borsası iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda, “Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletmelere Etkisi” konuları ele alındı. Çanakkale Ticaret Borsasında yapılan çalıştay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklendi.

 

Çalıştayda Çeltik Yetiştiriciliği Masaya Yatırıldı

 

Çalıştayın açılış programına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda Aydın, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Doç. Dr. Hatice Türkten, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi Yüceer, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, OMÜ Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Yıldırım, Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, DSİ Yöneticileri, Tarım İlçe Müdürleri, teknik personeller, Borsa Sektör Kurulu Üyeleri, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayda, çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, bu durumla başa çıkmak için hangi yöntemlerin benimsenebileceği, çeltik üretiminin çevresel ayak izinin nasıl azaltılabileceği ve olası karbon vergisi uygulamasının sektöre etkileri tartışıldı.

İklim Değişikliğine Karşı Dirençli Üretim

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan, “Çeltik üretiminin Türkiye için önemli bir tarımsal faaliyetidir ve bu sektörün sürdürülebilir kalkınması için iklim değişikliğinin etkilerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Çalıştayda, çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, bu durumla başa çıkmak için hangi yöntemlerin benimsenebileceği, çeltik üretiminin çevresel ayak izinin nasıl azaltılabileceği ve olası karbon vergisi uygulamasının sektöre nasıl bir etkisi olabileceği gibi konular ele alınacak. Çalıştayın sonuç bildirgesinde, çeltik yetiştiricilerinin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi, sulama ve gübreleme gibi tarımsal uygulamalarda daha çevre dostu yöntemlerin benimsenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gibi önemli öneriler yer alacak” dedi.

Sunumlar ve Öneriler

Oturum Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan'ın moderatörlüğünde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ceyhan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi Yüceer, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı tarafından çeşitli sunumlar yapıldı. Bu sunumlar arasında, "Tarım Ekonomisi Özelinde TÜBİTAK SOBAG Projeleri", "Proje Sonuçlarının Genel Değerlendirmesi", "Tarım ve Orman Bakanlığı Damla Sulama ile Çeltik Üretimi Projesi" ve "Çevre Dostu Üretim Yöntemleri ile Çeltik Üretimi: Pilot Bölge Deneme Sonuçları" yer aldı. Katılımcılar, sunumların ardından soru ve önerilerini dile getirdi.

Çalıştayın sonunda, çeltik üretiminin sürdürülebilirliği için bir dizi öneri kabul edildi. Bu öneriler arasında, kuraklığa dayanıklı yeni çeltik çeşitlerinin geliştirilmesi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi, organik gübre kullanımının teşvik edilmesi ve üreticilere eğitim ve teknik destek sağlanması yer aldı.

SWOT/TOWS Analizleri ve Sonuçlar

Sunumların ardından, dört ayrı grup halinde SWOT/TOWS analizi çalışmaları yapıldı. Gruplar, çeltik yetiştiriciliği, çevre etkileşimi, destekleme politikaları ve ticaret-pazarlama konularında analizlerini gerçekleştirdi. Çalıştay, oturum raporlarının tartışılması ve kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Çalıştay, çeltik üreticilerine iklim değişikliği ve su tasarrufu konularında önemli bilgiler sunarken, sektörün geleceğine yönelik stratejik adımların atılmasına da katkı sağladı.

Tuğba Kulasoy