Güzelyalı Halk Plajı’nda gerçekleştirilen törende, Barış Plajı, Megabeach Plajı, Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajı’nda Mavi Bayrak göndere çekildi. Törene Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatör Vekili Yetkin Karabinalı, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatör Vekili Yetkin Karabinalı, yaptığı konuşmada, "Çanakkale Belediyesinin Mavi Bayrak geçmişi 2015 yılında  Çanakkale Belediyesi Yeni Kordon Barış Halk Plajı ile başladı.  Daga sonrasında Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı,  Dardanos Plajı, Megabecah  ile devam etti.  2024 yılı itibari ile Çanakkale il sınırları içerisinde  8’i halk plajı 5’i tesis plajı olmak üzere  toplam 13 plaj mavi bayrak ödülünü almaya hak kazanmıştır.  Türkiye genelinde ise 2024 yılı itibari ile 567 plaj, 27 marina,  9 bireysel yat ve 19 turizm  teknesi ödüle layık görülmüştür.  Mavi bayrak konusunda ülkemizi dünya genelinde de  yüksek bir temsiliyet değeri bulunmaktadır.  Türkiye bu sene mavi bayrak konusunda dünya genelinde  dünya üçüncüsüdür.  Birinciliği İspanya 639 plajla,  ikinciliği Yunanistan 625 plajla ve üçüncülüğü ise 567 plajla  Türkiye takip etmektedir” dedi.

 

Mavi Bayrak çevre ödülünün birincil amacı  ödüllendirme yolu ile hem çevrenin korunmasını  hem de sürdürülebilirliğin sağlanması  birincil amaç olduğunu ifade eden Karabinalı, "Bu konuda Mavi Bayrak ödülünün sürdürülebilir olması  ve her sene ödülün yenileniyor olması çok önemli.  Çevrenin korunması kategorisinde önemli bir vazife gören mavi bayrak,  aynı zamanda ülke turizminin tanıtımına ve turizm ekonomimize  de destek olmaktadır.  Mavi Bayrak özünde analiz sonuçları,  Sağlık Bakanlığına bağlı Halk sağlığı laboratuvarları ile tescillenmiş, sadece deniz yüzme suyunun değil, bununla beraber iyi bir çevre eğitimi,  bilgilendirme etkinlikleri plajlarda çevre yönetimi, sıhhi olanakların temiz bir şekilde vatandaşlara sunulması, cankurtaran ve ilkyardım hizmetleri ile  bir bütündü Mavi Bayrak.    Mavi Bayrak 33 kriterlerin sağlanması ile alınıyor. Dolayısı ile Mavi Bayrağı almak kolay değil.  Bu kriterler 4 ana başlık altında toplanıyor. Bunlar, çevre eğitim ve bilgilendirme,  yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve  cankurtaran-ilkyardım hizmetleridir. Ayrıca Güzelyalı Halk Plajımızda çok güzel engelli olanakları da var. Bu da plajlarımıza artı katıyor” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Çevre Eğitim Vakfımıza teşekkür ediyorum. Onlar uluslararası çevre eğitim vakfına bağlı çok önemli bir kuruluş. Hem Çanakkale için hem ülkemiz için çok önemli çalışmalara imza atıyorlar.  Bizim Çanakkale'deki dört plajımız ve bu plajların merkezde, yerleşim yerlerinin içinde olması da ayrıca bir önem arz ediyor. Mavi Bayraklı olması çok önemli. Çanakkale il genelinde 13  mavi bayrağımız var. Önümüzdeki dönemde bu sayıyı yükseltmek hepimiz için önemli olacak. Çevre bilincini çevre duyarlılığını, bu sorumluluğu arttırmak hepimizin görevi. Yalnızca denizimizin tek başına suyunun temiz olması değil. Sahillerimiz, kıyılarımız, sularımız, ağaçlarımız, ormanlarımız aslında hepimiz Bu ekosistemin bir parçasıyız. Ve ekosistem hakkı artık dünyada gelecek nesillerin bir hakkı olarak görülüyor. Daha doğmamış nesillerin. Çünkü onların sağlıklı bir dünyada, sağlıklı bir çevrede doğup büyüme hakları var. Biz bu hakka saygı duymamız lazım. Ekosistem hakkını korumamız gerekiyor. Çanakkale çok müstesna bir coğrafya. Biliyorsunuz biz kıyı uzunluğu ikinci büyük iniş Türkiye'dir Birinci Muğla ikinci Çanakkale Kazdağlarıyla dünyada ender yaşam alanlarından biridir Kazdağları. Tarım arazileriyle, ormanıyla, her şeyiyle müstesna bir coğrafya. Bu coğrafyayı gözümüzün bebeği gibi korumamız, tertemiz yapmamız lazım. Çanakkale'de de mavi bayraklı plajlarımızda ve tüm sahillerimizde, sahil temizliğine çok önem vermemiz lazım. Ben tüm Gençlerden, çocuklardan, hemşehrilerimden, herkesten bu konuda büyük bir duyarlılık bekliyorum. Biz sahillerimizi temiz tutalım, sahillerimize çöp atmayalım, sigara izmariti atmayalım, bir şey içip yediğimiz zaman onun çöpünü yanımızda götürelim ve uygun yerlere bırakalım” dedi.

 

Bugün kent merkezinde 4 plajda Mavi Bayrak dalgalanıyorsa, Çanakkale Belediyesinin çevre yatırımlarının bunda çok büyük bir katkısı olduğunu ifade eden Başkan Erkek, "Hem Güzelyalı'da hem Merkezde iki adet ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz çalışıyor. Atık suyumuzu arıtırken yine atık olarak çıkan çamuru dahi güneşte kurutarak işlem yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da önemli bir toplantıya katıldık. O toplantıda Marmara'daki müsilaj sorununun da içinde olduğu önemli konular görüşüldü. Marmara Denizi çevresinde bugün 30 milyona yakın insan yaşıyor. Ülke nüfusumuzun üçte birine denk geliyor neredeyse. Ve atıklarımız maalesef her yerde arıtılarak denizlere bırakılmıyor. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde mutlaka ama mutlaka Marmara Denizi'nin çevresindeki tüm çevre yatırımları hızla tamamlanmalı. Özellikle ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri tamamlanmalı. Biz Çanakkale'de bu konuda çok önemli bir noktaya geldik. Çünkü iki tesisimiz de ileri biyolojik atık su arıtma tesisi. Onun dışında çöp deponi alanımızdaki çöpten çıkan sızıntı suyunu dahi arıtarak doğaya bırakan bir belediyeyeyiz. Ben bugüne kadar bu çevre yatırımlarında, çevre mücadelesinde emek veren Belediye personelimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Törenin sonunda, Çanakkale Belediyesi yüzme sporcuları tarafından denizden getirilen Mavi Bayrak, sporcu ve anaokulu öğrencilerinin katılımıyla Güzelyalı Halk Plajı’na çekildi. Barış Kordonu, Megabeach ve Dardanos plajlarında da Mavi Bayrak bu yıl da dalgalanacak.

 

Ercan Özçetin

Foto:BHA