Farklı ülkelerden Çanakkale'ye gelen yüzlerce dansçı, sahneledikleri performanslarla izleyicileri büyüledi. ÇAFAD ve Serenity ortaklığında düzenlenen festival, 2-3 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinlik, Çanakkale Belediyesi önünden Çağlar Kaynak Basketbol Sahası'na kadar uzanan kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve dansçılar katıldı. Türkiye'nin yanı sıra Bosna Hersek, Sırbistan, Endonezya, Moldova, Ukrayna ve Bulgaristan'dan toplam 10 ekip ve 20'ye yakın dans grubu kortejde yer aldı.

Demircioğlu Caddesi ve İskele Meydanı'ndan geçerek sahneye ulaşan dansçılar, yürüyüş boyunca vatandaşlara farklı kültürleri tanıttılar. Festivalin açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ÇAFAD Başkanı Selim Yazan'ın konuşmasıyla devam etti.

Açılış konuşmasında Selim Yazan, kültürün siyasi sınırları aşan bir değer olduğunu vurgulayarak, “Bir ülkenin siyasi sınırlarını belirleyebilirsiniz. Ama kültürel sınırlarını belirleyemezsiniz. Örneğin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ekiplerimiz şu anda festivallerdeler. Tanınmayan bir ülkede ekiplerimiz farklı ülkelerden gelen gruplarla gösteriler yapıyorlar. Demek ki siyasi anlamda bir ülkeyi tanımasanız da kültürel anlamda tanımamak için hiçbir sebep yok. Kültür, her kapıyı açabilen en değerli anahtarlardan biridir. Bu nedenle binlerce kilometre uzaklardan Endonezya, Moldova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Slovakya ve Sırbistan’dan buraya gelen gruplar kültürlerini bize tanıtıyorlar,” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından festival resmi olarak başladı. Bosna Hersek, Sırbistan, Endonezya, Moldova, Slovakya, Ukrayna ve Bulgaristan'dan gelen gruplar, kendi kültürlerini yansıtan danslarını sahnelediler.

Festival sonunda, farklı ülkelerden gelerek danslarıyla kültürlerini tanıtan topluluk liderlerine, dansçılar adına teşekkür plaketi takdim edildi. Bu yıl 22.'si düzenlenen Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, bir kez daha dünya renklerini Çanakkale'de bir araya getirdi.

Ercan Özçetin

Foto:BHA