Belediye Başkanı Muharrem Erkek liderliğinde ve gönüllülerin katılımıyla Barış Halk Plajı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, sahilde biriken sigara izmaritleri toplandı.

Barış Halk Plajı, şehir merkezine yakınlığı ve yoğun kullanımıyla Çanakkale'nin en popüler plajlarından biri olarak biliniyor. Ancak bu yoğun kullanım, sahilin zaman zaman çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Özellikle sahilde oturanlar ve denize girenler tarafından atılan sigara izmaritleri, çevre kirliliğine önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Barış Kordonu sahilimizde sigara izmariti topluyoruz. Sahillerimizi, kıyılarımızı korumamız lazım. Biz canlı cansız bütün varlıklar bu ekosistemin bir parçasıyız. Bunu asla unutmayacağız ve gelecek nesillere, temiz bir çevre bırakmak zorundayız. Çünkü gelecek nesillerin temiz bir çevrede doğup büyüme hakları var. Onların hakkına saygılı olmalıyız. Ekosistem hakkı dediğimiz hak, gelecek nesillerin, daha doğmamış nesillerin hakkı. Bu yüzden çevre duyarlılığımız çok yüksek. Bu konuda Çanakkale  belediyesinin çevre yatırımları, çok yüksek maliyetli yatırım olmasına rağmen  Türkiye’de örnek gösteriliyor.  Bu nedenle emeği geçen önceki dönem Belediye Başkanımız Ülgür Bey olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Geçtiğimiz hafta Güzelyalı plajı, şimdi ide Barış kordonunda bu etkinliği gerçekleştirdiklerini  ve farkındalık yaratmak amacı ile izmaritleri topladıklarını ifade eden Başkan Erkek, “Geçen hafta Güzelyalı plajımızda gerçekleştirdik bu hafta Barbaros Mahallemizdeki barış plajında yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Buradaki amacımız bir duyarlılık, bir farkındalık yaratmak.  Öncelikle sigara içmesini istemeyiz sağlık açısından da  ama lütfen içenler de izmaritlerini kuma gömesin.  Kumu elliyorsunuz altından onlarca izmarit çıkıyor.  Özellikle çöplerimizi atmayalım. Tabi ki Çanakkale Özgürlüğün kenti, barışın kenti ve tertemiz bir kent.  Biz Belediye olarak elbette temiz tutmaya çalışıyoruz. Ama bu bizim, öncelikle sahili kullananların koruması ile daha da iyi bir noktaya gelebilir. Bu etkinlik  duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak amacı ile yapılan etkinlikler” dedi.

 Barbaros Mahalle Muhtarı Şaban Şahin ise, “Barbaros Mahallemizde bulunan Barış Plajı, kumu, doğası ve çevresi ile çok güzel bir yer.  Denizimiz çok temiz, kumumuz çok temiz. Ancak akşamları sahil kenarında oturan kişiler, yediklerini, içtiklerini önüne atıyorlar. Bunun aslında olmaması lazım.  Halbuki her tarafta çöp kutularımız var. Vatandaşlar burada çekirdek çitleyip sigara içiyorsa bunları da toplaması lazım.  Sahillerimizi ve kordonumuzu kirletenlere karşı duyarlı vatandaşlarımız tarafından çok şikayet geliyordu. Biz de temizlik için elimizden geleni yapıyoruz ama duyarsızlar yüzünden çok sıkıntı yaşıyoruz. Zaman zaman böyle etkinlikler olursa vatandaşlar da görür ve ‘Bizim çöplerimizi mahalle sakinleri, Belediye Başkan ve yardımcıları topluyor’ diyerek  belki kendileri de bu duyarsızlığa kayıtsız kalmayarak kendilerine çeki düzen verirler. Lütfen sahilimizi temiz tutalım. Temiz tutalım ki sahilimiz pisliği ile değil, temizliği ile anılsın. Sabahın erken saatlerinde vatandaşlar burada denize giriyor. Ne kadar güzel bir şey.  Böyle bir yer Türkiye’de başka yok” şeklinde konuştu.

Bu tür etkinliklerin amacı, hem sahillerin temiz kalmasını sağlamak hem de çevre bilincini artırarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Çanakkale Belediyesi'nin bu çabaları, bölge halkı ve ziyaretçiler arasında takdirle karşılanıyor ve sahillerin temizliği konusunda farkındalık oluşturuyor.

Ercan Özçetin

Foto:BHA