Cumhuriyetin eğitim mirasını yaşatmayı sürdüren Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED), köy enstitüsü mezunlarına olan desteğini ve ilgisini devam ettiriyor. YKKED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Biga ilçesi Bakacak Köyü'nde yaşayan 97 yaşındaki köy enstitüsü mezunu Ali Yazıcı’yı ziyaret etti.

Köy Enstitüleri, Cumhuriyet döneminde okur yazarlık oranını artırarak Türk eğitimine önemli katkılarda bulunmuştu. Bu mirası gelecek nesillere taşımayı hedefleyen YKKED, köy enstitüsü mezunlarıyla düzenli olarak buluşarak onların değerli deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan ziyaretlerde, köy enstitüsü mezunlarının eğitim yaşamlarına ve anılarına dair bilgiler aktarılıyor.

Savaştepe Köy Enstitüsü'nün 1946 yılı mezunu olan Ali Yazıcı, ziyaret sırasında, yaşadığı dönemin eğitim şartları hakkında bilgi verdi ve anılarını paylaştı. YKKED Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "1927 yılında Biga Gürçeşme Köyü'nde doğan öğretmenimizle dünü, bugünü ve sağlıklı yaşamı konuştuk. Anlatımının tatlılığı sayesinde saatlerin nasıl geçtiğini anlamadık. Daha konuşacak çok şey kaldı, bir sonraki buluşmada devam edeceğiz. Ali Yazıcı öğretmenimiz, kökleriyle toprağa sımsıkı tutunmuş ve etrafına ışık saçan bir ömrün hikayesini bize aktardı. Bugün ‘Tarım ve Hayvancılık Okulları’nın açılması gerektiğini vurguladı. Bahçesinin ve evinin işlerini kendi başına yürütüyor. Yemyeşil bahçesinde çiçeklerin arasında, ağaçların gölgesindeki sohbetimiz ve misafirperverliği için kendisine teşekkür ediyor, sağlıklı yıllar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu anlamlı ziyaret, YKKED'in köy enstitüsü mezunlarına verdiği değeri ve onların deneyimlerini yeni nesillere aktarma çabalarını gözler önüne serdi. Dernek, köy enstitüsü mezunlarının deneyimlerini gelecek nesillere ulaştırarak, eğitim mirasını yaşatmaya devam edecek.

Ercan Özçetin