Çanakkale’de hem gece hem de sabah kahvaltısında çorba kültürü çok gelişmişti. Gece eğlence yerlerinden çıkanlar çorbacıya giderdi, sabah erken saatlerde de esnaflar çorbacıya uğrar sonra işlerine başlardı. Bu yüzden Çanakkale’de 7 gün 24 saat açık olan çorbacıların sayısı artmıştı ve bu çorbacılar her zaman dolup taşardı. Ancak ekonomik krizle birlikte en fazla etkilenen esnaflardan biri de çorbacılar oldu. Fiyatlar peş peşe yükselince çorba içmek de lüks hale geldi. Esnaflar, "2023 yılının başında, Çanakkale’de kelle paça, işkembe, tuzlama, ayak paça, karışık gibi çorbalar 30 TL ile 40 TL arasında satılıyordu. Bugün ise bu fiyatlar 130 TL ile 150 TL’ye çıktı. Lokanta ve çorbacılarda tavuk suyu ve mercimek çorbaları da 100 TL’den servis ediliyor" dedi.

 Durum böyle olunca birçok çorba müdavimi ayda iki kez çorbacıya gidip az çorba siparişi vererek çorba keyfini sürdürmeye çalışıyor. Bazı müdavimler ise "o paralar küçük bir kase çorbaya verilmez" diyerek sakatat çorbalarını tüketmemeye ya da çok uzun aralıklarla tüketmeye başladılar. Çorba müdavimlerinin bu kararları, lokanta ve çorbacılarda çorba satışlarını durma noktasına getirdi. Birçok lokanta ve çorbacıda çorba satışları %66 oranında azaldı. Bu durum çorbacıları da olumsuz etkiledi.

 Ancak çorba müdavimleri, "Sabah ve akşam saatlerinde artan fiyatlar nedeniyle artık çorba içemiyoruz. Eski alışkanlıklarımızı sürdürmek için az çorba söyleyip durumu idare ediyoruz" dediler.

 Çorba satışı yapan lokanta ve çorbacılar, "Çorba çok basit bir ürün olmasına rağmen, çorba içmek isteyenler fiyatına bakıp 'yarım alabilir miyim, bol ekmek alabilir miyim?' gibi taleplerle karşılaşıyoruz. Bu istekler son zamanlarda daha da arttı. Az çorba fiyatları da tam çorbanın yarı fiyatına satılmıyor. Az çorbaya talep arttığı için onun fiyatını da arttırmak zorunda kaldık. Az çorba fiyatları tam çorba fiyatının dörtte üçü seviyesine çıktı" dediler.

Ercan Özçetin 

Foto:BHA