Antioksidan açısından zengin ve sağlık faydaları ile bilinen aronya, Çan’da da yetiştirilmeye başlandı. Biga ve Gelibolu’nun ardından Çan’da da üretim yapılan aronya, ilçede tarımsal çeşitliliği artırıyor.

Bu bağlamda, Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, ilçede aronya üretimi yapan Mehmet Mustafa Baran’a ait bahçeyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kaymakam Nebioğlu’na İlçe Jandarma Komutanı Levent Çalış ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Belma Türe eşlik etti.

Amerika kökenli olan ve Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan aronya, Türkiye’de de giderek yaygınlaşan bir meyve türü. Çanakkale’de Biga ve Gelibolu’dan sonra Çan’da da üretimi başlamış durumda. 2021 yılında 22 dekar alanda tesis edilen aronya bahçesi, hasat öncesinde ziyaret edildi. Kaymakam Nebioğlu, bitkinin sağlığı, bakımı ve verimi hakkında bilgi aldı ve şunları söyledi: “İlçemizde örnek teşkil eden bu aronya bahçesi büyük ilgi topluyor. Aronya meyvesinin piyasa değeri arttıkça, diğer üreticiler için alternatif bir ürün olarak öne çıkıyor. Şu anda Çan ilçesinde toplam 142 dekar alanda aronya ekiliş alanı bulunmaktadır.”

Kaymakam Nebioğlu, ilçede aronya üretiminin yaygınlaşmasının bölge tarımı için önemli bir kazanım olduğunu vurgulayarak ziyaretin, aronya meyvesinin ilçe tarımına katkıları üzerine yapılan değerlendirmelerle sona erdiğini belirtti.

Tuğba Kulasoy