Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı günümüzde yapılan bu zulme dikkat çekmek ve şiddeti ortadan kaldırmak amacı ile her yıl çeşitli paneller, söyleşiler ve açıklamalarla dikkat çekilen 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısı ile Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) ile ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliği ile “Kadına değil şiddete el kaldır” konferansı gerçekleştirildi.  Kadına, şiddete, ses ver mottusu ile Çanakkale Belediyesi nikah salonunda gerçekleştirilen konferansa ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Akı,  ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, davetliler, öğrenciler ve kadınlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ “Ülkemizde kadınlara tanınan haklar ve uygulamalar anlamında ülkemizin bir çok ülkeden önce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermişti.  Bu anlamda şükranlarımızı sunuyoruz. Biz Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) olarak, faaliyet alanlarımız içerisinde olan kadın Temelli birçok faaliyeti hayata geçirmeye çalışıyoruz. Her geçen gün artan katılımcılarla birlikte yaptığımız çalışmalarla güçlenmeye, gerek topluma gerekse meslektaşlarımızı geliştirmeye çalışıyoruz.  ÇASEMDER tüm sağlık çalışanlarınındır. Bu nedenle üzerine koyacağımız her tuğla çok güzel oluşumlara vesile olacaktır” dedi.

Kadına Şiddet Ülkemizin Kanayan Yarası

Konferansın açılışında bir konuşma yapan ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Akı ise kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yöneticilerin konuya daha hassas yaklaşması gerektiğini dile getirerek “Kadına şiddet ülkemizin kanayan yarası.  Aslında bu sadece ülkemizin değil dünyanın kanayan bir yarası. Ben bir biyolog olarak  ‘kadınlar da bizim yaşamımızın kaynağı’ diyorum. ‘Başımızın tacı’ gibi laflar oluyor maalesef. Ama yaşam kaynağımız olan annelerimiz, kadınlarımız bizler için çok değerli.  Tabi bu değerin bilinmesi sadece bizler tarafından değil, ülkeyi yöneten kişilerin de bu konuda taşın altına ellerini sokmaları gerekiyor.  Bu kapsamda da İstanbul sözleşmesinden biraz bahsetmek istiyorum. Ben 2011 yılındaki verilerle 2024 yılındaki verileri sayısal olarak vermek istemiyorum ama bu yılki veriler maalesef hayatını kaybeden kadınlarımızın sayısı 500'e yaklaşmak üzere. Dolayısı ile ülke yöneticilerinin konuya ciddiyetle yaklaşması gerekiyor. Bizlerin bu farkındalık toplantılarını artırmamız gerekiyor. Tabi her zaman yasal yollardan gidilmesi gerekiyor. Ama yasal yollardan gitseniz de maalesef son dönemde yapılan toplantılarda kadınlara karşı uygulanan çeşitli hareketleri gördük” ifadelerini kullandı

Adli Kontrol Kaldırılmalı

ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Akı “Bütün dünya ülkelerinde kadınlar özgürce seslerini duyabilecek platformlara sahipler. Bizim ülkemizde de sizler gibi bu değerli derneklerimiz yoluyla bunların yapılması gerekiyor. Ama ülke yöneticilerimizin ve bu konuya gösterilen hassasiyetin yönetmeliklerle yasalarla daha etkin şekilde savunulması gerekiyor diye düşünüyorum.  Bir de şu artık ‘adli kontrol şartıyla’ üçlemesini duymak da istemiyorum. Aslında kontrol şartıyla serbest bırakılmanın kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

 Kadınlar Sokaklarda Güvenle Dolaşmalı

Özellikle büyük şehirlerde yaşanan güvensizliğe de dikkat çeken ve kızının yaşadıkları üzerinden örnekler de veren ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Akı “ Konu gerçekten çok hassas. Benim kızlarımdan biri İstanbul’da okuyor.  kızım beni arıyor ‘Baba sokakta iki kişi var ne yapmalıyım?’ diyor. Bu tedirginlik neden kaynaklanıyor?   İnsanlar Türkiye'de bunu yaşamak zorunda kalmamalı.  Belki Çanakkale'de Siz bunu çok fazla fark etmiyor olabilirsiniz güzel ve güvenli bir şehrimiz var, tam kadınların da yaşayabileceği bir şehir. Her ortamda her saatte nasıl bir erkek gece 2’de 3’te güvenli bir şekilde eve gelebiliyorsa bir kadın, bir kız da aynı güvende eve gelmeli” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından konferansa geçildi. Konuşmacı olarak konferansa katılan ÇOMÜ Sağlık Bilimler Fakültesi, ÇASEMDER Kadın Komisyonu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Seda Cangöl Söğüt bir sunum yaptı.  Cangöl, “Kadına değil şiddete el kaldır” sunumu ile katılımcılara kadına yönelik şiddetin nedenleri, ortaya çıkma sebepleri ve kadınların şiddete uğrama çeşitleri ile nasıl korunacağı hakkında bilgiler verdi. Sunumun ardından Dr. Öğr. Üyesi Seda Cangöl Söğüt konukların sorularını da yanıtladı.

Gülçin Akın