Bunun için kentte iyi yönetişimin mutlak önemi olduğuna dikkat çeken Okyay, “Çanakkale, potansiyeli ile Türkiye’nin yenilik merkezi olmaya aday kentlerin başında geliyor” dedi.
 
Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, 2017 yılının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için şu ana kadar çok da korkulduğu gibi kötü geçmediğini söyledi. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümenin ardından, öncü göstergelere bakınca ikinci çeyrekte de yüzde 6 gibi bir büyüme performansı göstermiş göründüğünü kaydeden Okyay, “Üçüncü çeyrekte, yani Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında, geçen yılki hain darbe girişiminin yol açtığı hasarın baz etkisiyle yüzde 7’nin de üzerinde bir büyüme söz konusu olacak. Sonuç itibariyle, Kredi Garanti Fonu teminatlı kredi limitinin sonuna gelindiği için dördüncü çeyrekte biraz yavaşlama beklense de bu yılı yüzde 5’in üzerinde bir büyüme ile kapatacağımız anlaşılıyor. Kabus senaryolarının yazıldığı bir yıl için alınan bu sonuç, gayet pozitif. Elbette bu performansta ekonomi yönetiminin aldığı proaktıf önlemlerin ve Türk özel sektörünün dinamizminin büyük rolü var. Daha iyisi olabilir miydi, evet olabilirdi. Rakamlar, ilk yedi ayda gelişmekte olan ülkelere giren sıcak paranın 90 milyar doların üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu paranın 50 milyar doları tahvil-bono piyasalarına, 40 milyar doları hisse senedi piyasalarına girdi. Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da yüzde 40, Hong Kong borsasında yüzde 25 ve Hindistan borsasında yaşanan yüzde 17 yükselişin önemli bir nedeni de bu sıcak para girişi. Ancak Brezilya, Rusya, Endonezya gibi ülkelerin Merkez Bankaları bu sıcak para girişini faiz indirimi için fırsata çevirirken biz bu konuda ne yazık ki negatif ayrıştık. Daha iyisini yapabilirdik dememin gerekçesi bu. Son dönemde baş gösteren nakit sıkıntısı can sıksa da inşallah ekonomideki bu toparlanmanın devamı ile faiz, enflasyon ve işsizlikte yeniden tek haneleri göreceğimizi düşünüyorum” dedi.
 
Ülkelerin rekabet güçlerini, teknolojik gelişmişlik belirliyor
Küresel ekonomide kartların yeniden karıldığı bir dönemi yaşandığını aktaran Okyay şöyle devam etti; “Teknoloji, ülkeler arası gelişmişlik farkını tarihte olmadığı kadar hızlı bir şekilde açıyor. Artık hiçbir etken, ülkelerin rekabet güçlerini, teknolojik gelişmişlik kadar belirlemiyor. Şirketler bu büyük dönüşüme ayak uydurmak ya da yok olmak tehdidiyle yüz yüze. 1955 yılında Fortune 500 listesinde yer alan firmaların yüzde 88’i, bugün listede yer almıyor. Yılda sadece 85 bin otomobil üreten Tesla’nın değeri bu yıl ilk kez, yılda 7 milyon araç üreten asırlık firma Ford’u geçti.  Ülke olarak, adına Sanayi 4.0 denilen bu yeni devrimin dışında kalmamak için yapmamız gereken çok iş var. Devlete, şehirlere, üniversitelere, şirketlere ve hatta bireylere büyük sorumluluk düşüyor. Türk iş dünyasının Endüstri 4.0’a uyum sağlamak için ilk aşamada yılda 10-15 milyar TL yatırım yapması gerektiği tahmin ediliyor. Ama son teknolojilere yatırım, bu büyük dönüşüme ayak uydurmak için yeterli değil. Fabrikalarımızı son teknoloji robotlarla, dijital sensörlerle donatırken, bu robotları programlayacak, dijital sensörlerden akacak veriyi analiz edecek insan gücünü de yetiştirmemiz gerekiyor. Kısaca STEAM denilen fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik içerikli bir eğitim devriminin yanına finansa kolay erişimi ve geleceği inşa edecek yasal altyapıyı da eklemek zorundayız.Kısacası sadece özel sektörün değil topyekun bütün toplumun değişmesi gerekiyor.”
 
“Çanakkale, iyi bir planlama ile yakın geleceğin yıldız kenti olabilir
Çanakkale’nin bu yeni dönemde pek çok dezavantajının yanında önemli avantajlarının da var olduğuna dikkat çeken Okyay, “Kentimiz, Türkiye’nin üretim yükünü taşıyan kentlerin komşusu ve İstanbul sanayiinin desantralizasyonunda en kritik rol üstlenecek illerden biri. Çanakkale Köprüsü ile karayolunda da lojistik bir avantaja kavuşacağız. Yenilenebilir enerji, organik tarım ve alternatif turizm, bizi güçlü kılan diğer unsurlar. Çanakkale, iyi bir planlama ile yakın geleceğin yıldız kenti olabilir. Bunun için kentte iyi yönetişimin mutlak önemi var. Çanakkale, potansiyeli ile Türkiye’nin yenilik merkezi olmaya aday kentlerin başında geliyor. Bu iddianın gereğini yapmak, hepimizin ortak sorumluluğu. Ben bu topraklarım bir ferdi olarak Çanakkale’nin parlak geleceğine inanıyorum, sizlerin de buna yürekten inandığınızı biliyorum” diye konuştu.

71 yeni üye dahil oldu
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gürbüz ise yaptığı konuşmada, son meclis toplantısından bugüne ÇTSO ailesine 71 yeni üyenin dahil olduğunu söyledi. 14 üyenin çeşitli sebeplerden dolayı kaydını sildirdiğini aktaran Gürbüz, üye sayısının 6735’a ulaştığını bildirdi.

Haber: Ersan KÜÇÜKKURU