Hayat Eve Sığar (HES) yoğunluk haritasında geçtiğimiz hafta Lapseki’nin yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmasının ardından salgının boyutu ilçemizde daha da büyüdü.
İçişleri Bakanlığı tarafından yeni kontrollü normalleşme 1 Mart ile birlikte başlatıldı. Yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. İlk açıklanan renkli risk haritasında Çanakkale yüksek riskli olarak belirlendi. İlimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaltıldı. Vakalardaki olumlu seyir sonunda Mart ayında yeni kontrollü normalleşme süreci bir süredir iş yapamayan esnafa umut olmuştu.  Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklanan ‘Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci’ne göre ilimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak bir takım kısıtlamalar dahilinde esnafın dükkanını açmasına karar verildi. Açılma ile birlikte vakalarda büyük artışlar yaşandı.  Ramazan ayı gelmesi ile yeni kontrollü normalleşmeden 14 Nisan’da valiliklere gönderilen genelge ile Kısmi Kapanma’ya geçildi. Lapsekili esnafa bir nebze olsun nefes olan Mart ayı sonunda yine esnaf kapanmaya geçti.
Açıklanan son risk haritasında ise Çanakkale Türkiye geneline nüfusa göre vaka yoğunluğu baz alındığında en çok riskli il oldu. Çanakkale'de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı son bir haftada 797,34'ten 962,98'e yükseldi.

KIRMIZILIKLAR ARTTI
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Lapseki’de Şubat ayından beri vaka sayıları gün be yükselmeye yükseldi, yükselmeye devam ediyor.

ÇARDAK VE UMURBEY DE RİSKLİ
Vakaların her geçen gün arttığı HES haritası verilerine kaydedilirken ilçeden bir bir karantina haberleri de gelmeye devam ediyor. Sadece Lapseki merkezdeki değil, Umurbey ve Çardak Beldeleri de haritada kırmızıya büründü. İlçede salgının şiddeti artarken uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çiziyor.

TÜM İLÇELERDEKİ RİSK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Çanakkale’de Yüzbinde insidans haritası açıklandıktan sonra tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Öte yandan risk HES haritası verilerine de yansıdı. Son verilere göre Şubat ayından önce bazı ilçelerinde hiç vaka olmayan Çanakkale’de vaka olmayan hiçbir ilçesi kalmadığı kaydedildi. Geçtiğimiz hafta Çanakkale’de 12 ilçe arasından 12’si de yüksek risk teşkil ederken bu hafta salgının boyutu biraz daha büyüdü. Son paylaşılan HES haritasına göre il genelinde riski temsil eden kırmızılıklar daha çok arttı. 
12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakalar Yeni kontrollü normalleşme öncesinde büyük ölçüde düşmüştü. Yeni kontrollü normalleşmenin ardından kafeler ve restoranların açılmasıyla birlikte vakalar yeniden artışa geçti. İlçeler tek tek alarm verirken HES Yoğunluk Haritası verilerine göre vaka olmayan ilçe kalmadı. Salgının başından beri en az risk taşıyan bölgelerden olan adalar bile alarm vermeye başladı. Gökçeada’nın hemen her köyünde vaka bulunurken Bozcaada’da ise kırmızı renkle gösterilen riskli alanlar genişledi.

Tuğba Kulasoy