İlçemizin simgesi olan lezzeti ile damaklarda bir şölen yaratan çay bardağına sığmayan Lapseki kirazı tezgâhlarda yer almak için gün sayıyor. Büyüklüğü bakımından yarışmalar düzenlenen, iriliği ve lezzeti ile yaz aylarının vazgeçilmezi Lapseki kirazı,  üreticilerin de yüzünü güldürüyor.

Özellikle kiraz ve şeftalisiyle ön plana çıkan kentimiz meyve yetiştiriciliğinin önemli merkezi olarak biliniyor. İlçemizde yetişen, lezzeti ve çay bardağına sığmayan iriliğiyle meşhur 'Lapseki Devi' cinsi kiraz, tüketiciyle buluşmak için gün sayıyor. Yakın zamanda hasadına başlanması bekleniyor. Çay bardağının boğumundan geçmeyen Lapseki Devi Kirazı dallarda yüzünü gösterdi. Kiraz bahçelerinde hasat öncesi son hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, yüksek verim beklediklerini dile getirdi.
Çay bardağına sığmayan büyüklüğünün yanı sıra aromasıyla beğenilen 'Lapseki Devi' cinsi ile birlikte birçok kiraz çeşidi de tüketiciyle buluşacak.

‘’KİRAZ HASADINDAN ÇOK UMUTLUYUZ’’
Lapsekili kiraz üreticisi Şamet Arabacı, “Kirazlar Haziran ayının 10’unda toplanmaya başlanacak. Daha bir buçuk ay daha var. Şimdi çiçekleri falan çok güzel gözüküyor. Şuna kadar her hangi bir yağmur yağmadı. Umarım kirazlar çıkana kadar yağmur yağmaz. İnce Belli bardaklara sığmayan ihracat kirazlar iyi durumda Şimdi ilaçlarını attık kışında budamasını gerçekleştirdik. Bakımını güzel yaptığımız zaman kirazda güzel verim verir. Şu anda kiraz ağaçlarımızdaki çiçeklerimiz dökmeye başladı. Yüzde 50 çiçek, yüzde 50 kiraz taneleri dallarda oluşuyor. Bu yıl verim iyi olacak gibi gözüküyor. Havalar kiraz sezonu için iyi gitti. Kiraz ağaçlarının çiçek döneminde yağmur da yağmadı. Bu yıl kiraz hasadından çok umutluyuz. Lapseki'nin bereketli havası ve toprağı münasebetiyle kirazlarımız lezzetli bir şekilde yetişiyor” şeklinde konuştu.

LAPSEKİ’NİN MEŞHUR KİRAZI BİR AY SONRA ÇIKMAYA BAŞLAR
Kiraz üreticisi Esma Can, Lapseki kirazının talebinin çok olduğunu ifade ederek,  “Bu sene kiraz konusunda ne durumda olacağımızı bilmiyoruz. Şuan kirazlar daha çiçekte, havaların şartlarına göre iyi ya da kötü olacak. Lapseki’nin meşhur kirazı bir ay sonra çıkmaya başlar. Lapseki devi denilen büyük kirazlar çok lezzetli olur ve vatandaşlar da çok rağbet eder’’ dedi.

Tuğba Kulasoy