Tatilcilerin dönüş macerası adeta çileye döndü. Lâpseki ve Gelibolu iskelelerinde vatandaşlar araçlarında saatlerce feribot sırası bekledi.
Kurban Bayramı bitişinde Çanakkale feribot iskelesinde tatilcilerin oluşturduğu yoğunluk, trafiğe neden oldu. İstanbul ve Trakya’nın çeşitli kentlerdeki evlerine gitmek için dönüşe geçen vatandaşlar, boğazın Avrupa yakasına geçebilmek için Çanakkale ve Lapseki feribot iskelelerini kullanıyor. Feribot sırası bekleyenler, araçlarıyla uzun kuyruk oluşturdu.
Daha önce boğaz hattında GESTAŞ ile beraber 2 firma daha hizmet veriyordu. GESTAŞ, Çanakkale ile Kilitbahir arasındaki feribotları da bünyesine katınca boğaz hattında tek rakibi Gelibolu ilçesi ile Lapseki’nin Çardak beldesi arasında hizmet veren GELÇAR feribotları kaldı. Gestaş ile GEL-Çar Avrupa yakasında Gelibolu ilçesindeki iskeleyi ortak kullanıyor. Özel idareye ait olan bu iskelede GESTAŞ, Çardak feribotlarının iki olan iskele sayısını bire indirdi. Ardından iskelede her yarım saate bir feribot kalkışları da 45 dakikaya çıkarılması ile iki şirket arasındaki tartışma daha da büyüdü. Hal böyle olunca gelişte olduğu gibi dönüşte de çile çeken tatilciler oldu. Çardak ve Lapseki arabalı vapur iskeleleri önünde kilometrelerce kuyruk oluştu.
VATANDAŞ İSYAN ETMİŞTİ
Kurban Bayramı öncesinde tatilciler bölgeye gelmeye başlamıştı. GESTAŞ feribotları saatsiz kalkarken, GELÇAR’ın işlettiği çardak motorlarına konulan 45 dakikada bir kalkış şartı 15 dakikada dolan geminin 30 dakika beklemesine neden oluyor. Bu uygulama nedeniyle tatilciler saatlere sıcak havada uzun kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Buna isyan eden vatandaşlar, sosyal medya sayfalarında hem Vali’ye hem de Kaymakam’a çağrıda bulunarak duruma el atmasını istedi. Gelibolu Düşünce Platformu sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Serdar Azak, Çanakkale Valiliği ve Gelibolu Kaymakamlığına açık çağrı diyerek, “GESTAŞ’ın halen uyguladığı ve binlerce insanı mağdur ettiği Gelibolu Feribot İskelesindeki yanlış uygulamaya seyirci olmayın ve GESTAŞ’ın yaptığı bu yanlış ve haksız uygulamaya hemen müdahale edin lütfen. GESTAŞ’ın yaptığı tekel olma ve böylece bu hatlarda istediği gibi at oynatma isteğidir. “Binlerce şoförü saatlerce aç susuz bekletiyorsunuz. Bu eziyeti yapmaya hakkınız yok. GESTAŞ müdürü tüm Gelibolulular ve saatlerce kuyruk bekleyen vatandaşlardan özür dilemeli” ifadelerinde bulunmuştu.
Aradan geçen bayram süresince bir gelişme yaşanmadı. Tatilcilerin gelişi zorlu olduğu gibi dönüşü de zorlu oldu. Vatandaşlar feribot trafiğini sosyal medya hesaplarından paylaşarak isyan etti. Bayramın son gününden hafta başına kadar feribotlarda yoğun hareketlilik yaşandı. Doldur boşalt şeklinde çalışan GESTAŞ feribotları da, Çanakkale iskelesinden Eceabat ilçesine 2, Kilitbahir köyüne 5 feribot, Lapseki ilçesinden Gelibolu ilçesine ise 7 feribot ile tarifesiz seferler yapıyor.
GESTAŞ işletmesi, ‘’Çanakkale Boğaz Hattı'nda 7, Gelibolu-Lapseki Hattı'nda 7, toplamda 22 gemiyle seferdeyiz’’ açıklaması yaptı.
Buna rağmen yoğunluk azalmadı. Çanakkale ve adalar hattında da benzer durumlar yaşandı. Çanakkale iskelesi yoğun feribot sırası nedeniyle trafiğe kapatıldı.
Tuğba Kulasoy